En aflyst festival er trist, men det giver også mulighed for eftertænksomhed. Søren Eskildsen og Skanderborg Festival Klub vil bruge den ekstra tid til at skabe en endnu bedre festival i 2021. Foto: Morten Lau-Nielsen, Ritzau Scanpix

En aflyst festival er trist, men det giver også mulighed for eftertænksomhed. Søren Eskildsen og Skanderborg Festival Klub vil bruge den ekstra tid til at skabe en endnu bedre festival i 2021. Foto: Morten Lau-Nielsen, Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Antidagligdag hos Smukfest:

"Det er helt uvirkeligt at skulle afvikle i stedet for at bygge op"

Medlemmerne af Skanderborg Festivalklub sunder sig stadig efter knockout-aflysningen af årets Smukfest. Nu er målet at skabe en endnu bedre festival til næste år, lover ordførende direktionsmedlem Søren Eskildsen

Af
Henrik Grønvald

JP Aarhus

aflysning Skanderborg Festivalklubs ordførende direktionsmedlem, Søren Eskildsen, var mandag 6. april på sheltertur ved Skanderborg med sine drenge.

De havde lige lavet chili con carne over bål, da han blev ringet op. En politisk kontakt adviserede ham om, at statsminister Mette Frederiksens coronapressemøde kl. 20 ville indeholde nyt om festivaler og andre store arrangementer.

Søren Eskildsen kørte straks ind på kontoret og tændte tv’et, hvor statsministeren efter at have orienteret om en gradvis genåbning af Danmark pludselig talte direkte til ham.

Jeg tror, vi alle i et eller andet omfang havde en oplevelse af frit fald, da meldingen kom

Søren Eskildsen, ordførende direktionsmedlem

"Til alle jer, der har arbejdet hårdt med at planlægge festivaler, markeder og andre store begivenheder hen over sommeren, har jeg desværre også en alvorlig melding. Forbuddet mod de store forsamlinger fastholdes til og med august," meddelte statsministeren med beklagelse i øjnene.

Festivalchefen havde ikke set det komme – ikke nu i hvert fald. Han havde håbet, at festivaler på den anden side af sommerferien lå så langt henne på året, at de ikke ville blive berørt af diverse corona-indskrænkninger.

Var alt forarbejdet til årets Smukfest spildt? Og hvilke konsekvenser ville det få?

Søren Eskildsen havde oplevelsen af at være en del af et kollektivt chok – delt med den øvrige festivalledelse, de 15.000 frivillige, kunstnere og samarbejdspartnere. For ikke at nævne de omkring 50.000 gæster, der allerede havde købt billet og glædede sig til at opleve bl.a. Volbeat, Iggy Pop, Slipknot og Kraftwerk.

"Jeg tror, vi alle i et eller andet omfang havde en oplevelse af frit fald, da meldingen kom," fortæller han.

Enorme konsekvenser

Et par uger er gået, og det føles ifølge Søren Eskildsen allerede som en evighed siden statsministerens triste besked. Ledelsen har arbejdet intenst på at rede tråde ud og holde møder – og meget er allerede gjort. Som frygtet vil konsekvenserne af aflysningen blive enorme, betror direktionens ordførende.

"Smukfest er et kæmpe setup med et stort antal samarbejdspartnere, leverandører og underleverandører, og det her får store økonomiske konsekvenser for rigtig mange mennesker. Det gælder også lokalsamfundet – byen, de forretningsdrivende og foreninger, som tjener penge og får overskudsenergi ud af vores festival ved f.eks. at drive boder, rydde op og alt muligt andet."

De første dage har arrangøren prioriteret at håndtere alle de skuffede gæster, leverandører og samarbejdspartnere, som er kommet i klemme.

"Vi bruger i øjeblikket de ressourcer, der skal til, for at vi kan behandle alle berørte parter ordentligt. Det vil sige: være til stede, være rettidige, være i dialog og finde løsninger. Det er svært at sige, hvordan det hele lander, indtil vi kender hjælpepakkernes præcise indhold i forhold til festivaler," forklarer han.

Hjælp fra Facebook

Bekymringer og fortvivlelse har fyldt meget både internt og eksternt, hvor antidagligdagen har meldt sig på den værst tænkelige måde.

"Det er helt uvirkeligt at skulle vende processen og afvikle i stedet for at bygge op," betror Søren Eskildsen.

"Når skyerne trækker sammen, henter mange af os positiv energi og opbakning på Facebook. Mange trofaste gæster sender varme og sympati nu, da det er svært, og fra de frivillige mærker vi kærligheden til det her projekt. Der er det vildeste ønske om at komme stærkere og mere festligt igen end nogensinde før."

Samarbejdspartnere, forretningsdrivende og repræsentanter fra Skanderborgs politiske liv med borgmester Frands Fischer (S) i spidsen har bakket op – til stor trøst og opmuntring for festivalarrangøren.

Massiv velvilje

"Vi mærker en massiv velvilje og et ønske om, at vi skal fortsætte. Det bekræfter os bare i det fællesskab, der er omkring Smukfest. Det lokale sammenhold viser til fulde sin styrke i de her dage."

Med 29.500 solgte partout-armbånd a 2.695 kr. har festivalklubben allerede fået omkring 80 mio. kr. i kassen. Dertil kommer indtægter fra endagsbilletter og salg af diverse boformer. Hvis alle nu forlanger pengene retur, vil det kunne true festivalens eksistens. Derfor har arrangøren appelleret til, at køberne gemmer deres billetter, som nu gælder til Smukfest 21.

"Vi håber, at rigtig mange vil overføre deres billet og boform til næste år. Det er fuldstændig afgørende for at lave endnu en festival," fastslår Søren Eskildsen.

Festivalchefen lægger ikke skjul på, at han var svært tilfreds med årets musikprogram. Rigtig meget var lykkedes, og, afslører han, der var også gemt et par esser i ærmet, som skulle have været afsløret på et senere tidspunkt.

"Der er en enorm skuffelse – også i det her lag. Heldigvis har rigtig mange lyst til at spille på Smukfest og giver udtryk for, at de gerne vil støtte op om, at det skal blive en fed festival i 2021," fortæller han.

Ekstra tid til planlægning

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Heller ikke en Smukfest-aflysning. Nu bliver der ekstra tid til at planlægge den 41. festival næste år.

"Glastonbury-festivalen i England har et overlægger-år hvert femte år for at stoppe op og tænke sig lidt grundigere om. Den slags tid til eftertanke er svær at finde i den normale cyklus, hvor man leverer en festival år efter år. Måske kan vi finde inspiration i det," siger Søren Eskildsen.

Han må også erkende, at det var bedre at få de ubehagelige kendsgerninger på bordet nu, end når de mange frivillige har taget fri, og opbygningen af festivalen om et par måneder er gået i gang.

"Når nu det ikke kunne være anderledes, var det bedre nu, ja. Det giver os mulighed for at være lidt mere på forkant med nogle ting, som vi ville have været endnu mere på bagkant med," siger festivalchefen og understreger:

"Vi har enorm respekt for myndighedernes håndtering af det her. Coronavirus koster menneskeliv, og vi respekterer den sundhedsfaglige vurdering, der ligger bag forbuddet mod store forsamlinger."

Næste år bliver et brag

Når skuffelsen er fordøjet, lover han, at alle i og omkring Smukfest vil lægge ekstra kræfter i at skabe et brag til næste år.

"Det bliver den første festival efter 40-års jubilæet i fjor, hvor vi brugte meget energi på at kigge bagud. Den næste festival vil i den grad kigge fremad og vise, hvordan vi forestiller os, at festivalen skal udvikle sig. Det bliver med nye bøgescener og en ny festivalplads,« siger han og tilføjer:

"Der var lagt op til en helt fantastisk åbningsonsdag i år med bl.a. Volbeat. Jeg tør godt love, at åbningen til næste år bliver mindst lige så fantastisk. Og så tror jeg, at der efter et år uden festivaler vil være masser af uforløst energi, som vil gøre Smukfest 21 til noget helt specielt."

SMUKFEST

  • Smukfest 2020 var den 41. festival i træk i Skanderborg og skulle have fundet sted den 2.-9. august. På grund af regeringens forbud mod store forsamlinger under coronapandemien er festivalen aflyst.
  • Omkring 15.000 medlemmer af Skanderborg Festival Klub er med til at skabe festivalen.
  • Smukfest er med ca. 50.000 gæster Danmarks næststørste festival efter Roskilde Festival.
  • Gæsterne fordeler sig med 29.500 betalende partoutgæster og omkring 26.000 endagsgæster (fordelt på de fem dage – onsdag til søndag – med entré), svarende til ca. 33.000-36.000 gæster i skoven pr. dag.
  • Ved Smukfest 2018 løb entréindtægter og omsætningen på festivalpladsen op i 190 mio. kr.
  • Overskuddet går bl.a. til Smukfonden, der støtter initiativer mod ensomhed, samt driften af Walthers Musikcafé i Skanderborg.
  • Desuden tjener mange lokale klubber og foreninger penge på at drive boder og deltage i oprydning.
  • Analyseinstituttet Rambøll udarbejdede i 2009 en rapport, der påviste, at festivalen dengang havde en ”værdi” af 350 mio. kr. – og genererede en årlig meromsætning til Skanderborg på cirka 42 mio. kr. Begge tal vil sandsynligvis være væsentligt højere i dag.

Publiceret 22 April 2020 11:30