Frederik Ifversen holder sig i form i denne tid:

Frederik Ifversen holder sig i form i denne tid: "Det er vigtigt at holde hovedet koldt, for når du er presset, kan du næsten glemme at trække vejret. Og når du bliver forpustet, skal der være et overskud." Privatfoto

Frederiks drøm er en karriere som racerkører

Frederik Ifversen fra Gjesing er bidt af en gal gokart. En uskyldig hobby er blevet en krævende fuldtidsbeskæftigelse

Af
Michael Wulff

SKANDERBORG Frederik Ifversen fra Gjesing fik en junior-gokart i konfirmationsgave. Det er nu fire år siden. I dag har lillebror Gustav overtaget den, og Frederik selv har sat kursen mod en karriere som gokart-racerkører.

"Ja, da jeg var 14 år gammel, drømte jeg, at det skulle være som kører i Formel 1. Nu er jeg 18 og blevet lidt mere realistisk," fortæller han i telefonen fra hjemmet nær mejeriet i Gjesing sydøst for Skanderborg.

Nu vil han målrettet gå efter gode placeringer på gokart-banerne nationalt og så håbe på nogle internationale oplevelser, der kan sende ham videre op i bilklasserne på sigt, fortæller han.

Du sidder jo helt nede ved asfalten, så det føles, som om du kører 200 km/t på langsiden. Frederik Ifversen, Gjesing

Ungdomsskolelæreren

Frederik Ifversen fik sine første oplevelser med de lavtgående gokarts gennem Skanderborg Ungdomsskole på Finlandsvej i Skanderborg.

Her mødte han underviser Christian Hansen, som fik fat i nogle rigtige racer-gokarts og så var Frederik helt solgt til den sport.

"Du sidder jo helt nede ved asfalten, så det føles som om du kører 200 km/t på langsiden, selvom du er under 100 km/t. Og Christian Hansen har lært mig rigtig meget."

"Det hele handler om det adrenalinkick, du får på banen. Du vil bare have det kick igen, og du skal være villig til at sælge din farmor for at opnå det, ellers kommer det ikke til at fungere," siger Christian Hansen, som her hjælper Frederik med en detalje. Privatfoto

Den unge gokart-kører fra Gjesing kom på Tronsøskolen ved Grinsted, en efterskole med en gokart-linje. En tid, der viste, at det var den helt rigtige vej.

Når han kører løb, er hans far Lars Ifversen altid med som mekaniker. Moren bliver oftest hjemme, fortæller Frederik.

Vi var så godt i gang med at forberede sæsonstarten i slutningen af april. Men nu har corona-epidemien lukket det hele ned, så vi er tilbage i vinterpausen. Frederik Ifversen

"Hun er ikke så glad for det race, og min far siger, at han lukker øjnene, når starten går. Det kan godt se lidt vildt ud for en forælder," medgiver Frederik.

Sæsonstarten i tynd tråd

Lige i disse dage er der lidt langt til lugten af brændt gummi på asfalten. Det hele ligger stille grundet coronavirussen.

"Vi var så godt i gang med at forberede sæsonstarten i slutningen af april. Men nu har corona-epidemien lukket det hele ned, så vi er tilbage i vinterpausen. Det er ærgerligt, men nødvendigt," mener Frederik, der holder sin form vedlige.

"Jeg løber flere ruter ved Gjesing, omkring syv kilometer, hvis ikke jeg tager cyklen og kører 50 kilometer."

Han skal være i topform, når banerne åbner igen, for det kræver sin kører at styre en hurtigtgående gokart.

"Når der køres konkurrence, skal du koncentrere dig. Det er vigtigt at holde hovedet koldt, for når du er presset, kan du næsten glemme at trække vejret. Og når du bliver forpustet, skal der være et overskud. Det hjælper en god kondition med."

Frederik Ifversen i nr 43 fører an. Han er i gang med en mekaniker-uddannelse på College360 i Silkeborg, når han ikke træner med sit team, det italienske TB Kart, som har et dansk hold på banen i Grindsted. Privatfoto

Frederik Ifversen i nr 43 fører an. Han er i gang med en mekaniker-uddannelse på College360 i Silkeborg, når han ikke træner med sit team, det italienske TB Kart, som har et dansk hold på banen i Grindsted. Privatfoto

En dyr sport

Motorsport er dyrt. Også når det gælder en gokart. Et sæt dæk, som bliver skiftet efter hvert løb, koster 1.600 kroner. En løbsweekend kan godt løbe op i 5.000 kroner.

I første omgang har pilen peget på far og mor, så på den måde har ungdomsskolen været et dyrt bekendtskab for familien Ifversen, dog med sine positive sider.

"Vi er jo med alle sammen, når turen går rundt i landet," forklarer Lars Ifversen.

"Det er blevet vores alternativ til skiferier og sommerhus, og vi giver den gas, så længe vi kan."

Men med to almindelige jobs skal der mere til for at følge drømmen og holde Frederik med udstyr.

Derfor arbejder han og sønnen konstant på at skaffe sponsorstøtte fra små og mellemstore virksomheder i området.

Publiceret 17 April 2020 11:30