Sepehr fra Iran kom til Danmark i 2012. Han var 22 år gammel og havde oplevelser med, der gjorde det svært at falde til. Men så fik han Søren Erik som mentor. Pressefoto

Sepehr fra Iran kom til Danmark i 2012. Han var 22 år gammel og havde oplevelser med, der gjorde det svært at falde til. Men så fik han Søren Erik som mentor. Pressefoto

"I dag er Søren Erik min bedste ven"

Iranske Sepehr Habibzadeh fik gennem Come Together Søren Erik Pedersen som mentor. I dag har de et værdifuldt venskab sammen på tværs af kulturer

Mentor Det er ikke let at falde til og få nye venner i et fremmed land, og slet ikke når man har oplevelser med i bagagen, som fylder meget. Det måtte iranske Sepehr Habibzadeh sande, da han i 2012 kom til Danmark 22 år gammel og endte i Ry.

"Jeg har lært af mine forældre, at man skal kæmpe for det, man gerne vil. Og jeg ville lære dansk. På sprogskolen fik jeg venner, men de ville helst tale farzi, og da jeg ville tale dansk hele tiden, så faldt de fra," fortæller han.

Sepehr gjorde sprogskolen færdig og læste videre på HF, men heller ikke her var det let at få venner. Han havde det skidt med at sidde hjemme og lave ingenting, og problemerne fyldte i hovedet.

Hørte om Come Together

Til hans held var der en sagsbehandler, der fortalte ham om Come Together. En organisation, der hjælper sårbare unge.

"Jeg havde ikke lyst til at snakke med en fremmed, men det hjalp at vide, at den match-maker, der skulle hjælpe mig med at finde den rigtige mentor, ville komme på besøg hos mig," husker Sepehr.

Match-makeren var John Mitchell, initiativtageren til Come Together, og sammen med ham fandt Sepehr ud af, at han havde brug for en mentor, der kunne lære ham endnu mere om det danske samfund og den danske kultur.

"Jeg blev matchet med Søren Erik Pedersen, byrådspolitiker for Venstre i Skanderborg kommune."

Søren Erik meldte sig som mentor i Come Together for at hjælpe organisationen godt i gang, dengang organisationen startede op som et projekt under Skanderborg kommune.

"Det er lidt pudsigt, at jeg blev matchet med en politiker, for dårlige oplevelser fra Iran havde på daværende tidspunkt givet mig en fobi for politikere," forklarer Sepehr.

Derfor var Søren Eriks vigtigste rolle som match-makerens i første omgang at skabe et trygt rum. Særligt i forbindelse med deres første møde. Det foregik over al forventning.

Derefter mødtes Sepehr og Søren Erik hver mandag det første års tid, hvor de snakkede og gik ture og fik opbygget en stor fortrolighed og tillid til hinanden. Søren Erik var også en stor støtte for Sepehr, da han skulle til eksamen på HF.

"Søren Erik har hjulpet mig med at komme ud i samfundet og finde ud af, hvordan det virker. Nu kan jeg selv, men han står altid bag mig. Jeg kan altid ringe til ham. Jeg har fortalt ham personlige ting, der er rigtig svære. Søren tog det pænt, og det har vist mig, hvor meget det hjælper at åbne sig op for et andet menneske," siger Sepehr.

Efterhånden som Sepehr fik mere og mere travlt med studie og job, mødtes de to ikke så ofte længere.

Mentor blev bedsteven

I dag læser Sepehr nanotechnology på Aalborg Universitet, og derfor mødes de to ikke længere så ofte. Men når de mødes nu, er det ikke som mentor og mentee, men som to rigtig gode venner.

"Jeg har ikke en mentor mere, jeg har fået en bedste ven. Og det tror jeg, at alle mennesker har behov for. Jeg tænker ikke mere, at jeg er helt alene," understreger Sepehr.

"Det er bare at springe ud i det. Stik fingeren i jorden og spørg dig selv: Hvad er det, jeg som mentor kan give, der kan være brugbart? Hvad har jeg af livserfaring og interesser? I Sepehrs og mit tilfælde var det samfund, kultur og natur. Jeg lærte også en masse om Sepehr og hans liv og baggrund. Det har været en stor oplevelse at se, hvordan han trives her og opleve hans store indsats for at blive integreret," fortæller Søren Erik.

"Nogle gange skal man også prøve grænser af. Som da jeg sagde til Sepehr, at han skulle klippe sit hår, så det ikke var så langt. Det var set fra en arbejdsgivers synspunkt og ment som en hjælp, så han bedre kunne finde arbejde. Men det var måske over grænsen," funderer han.

Sepehr er ikke i tvivl om, at mentorordningen har hjulpet ham på mange måder.

"At få tilbudt en mentor er et wildcard. Jeg kan kun opfordre andre til at tage imod det og bruge det. Ellers kommer man ikke videre – og frem i livet. Der er mange unge, der kæmper med depression og ensomhed. derfor er det så vigtigt, at der er nogen, der vil hjælpe dem med at finde en passende mentor og få den unge med ud. Det kan Come Together."

bo

Come Together

  • Du kan blive mentor for en ung, hvis du er over 20 år og har lyst til, at bruge noget af din tid på, at have nogle gode oplevelser sammen med en ung.
  • Come Together Skanderborg holder til på Sygehusvej 7 i Skanderborg.
  • Læs mere på cometogether.dk

Publiceret 13 April 2020 11:30