Vi skal huske at fortælle de gode historier om økologi og bæredygtighed i Søhøjlandet, siger Villy Juul Larsen. Foto: Jakob Brandt, Økologisk.nu

Vi skal huske at fortælle de gode historier om økologi og bæredygtighed i Søhøjlandet, siger Villy Juul Larsen. Foto: Jakob Brandt, Økologisk.nu

Skanderborg skal styrke øko-turismen

De lokale historier om bæredygtighed og økologi skal bringes frem i lyset

Af
Claus Sonne

Ry Der har aldrig været større fokus på økologi og bæredygtighed, end tilfældet er nu. Et begreb som økoturisme blomstrer, og danskere rejser til fx Indien for at bruge deres ferie på at indsamle affald.

Den model er næppe gangbar i Østjylland, men vi har masser af muligheder for at tiltrække økoturister fra fx Tyskland og Holland - hvis vi altså husker at gøre opmærksom på disse muligheder. Og det gør vi ikke i tilstrækkelig grad, hvis man spørger Villy Juul Larsen fra Ry.

Han har gennem adskillige år arbejdet med bæredygtighed og økologi inden for akvakulturområdet, blandt andet med dambrug og muslingeproduktion.

Ud over at drive rådgivningsvirksomheden Akvakons, er han tilknyttet Greenways.dk, der med base på Himmelbjerget blandt andet arbejder med at udvikle 'bæredygtige og økologiske oplevelser'.

"I lande som eksempelvis Tyskland og Holland har vi nogle ret store grupper af mennesker, der i den grad efterspørger ferier med fokus på økologi og bæredygtighed. Og som er mere end villige til at rejse efter de tilbud, vi kan præsentere i Østjylland," siger Villy Juul Larsen og tilføjer:

Fortæl historien

"Vi er bare ikke ret gode til at få fortalt de gode historier eller helt enkelt, få fortalt om de produkter og tilbud, vi har."

Hvilke historier kunne det være?

"Det kunne for eksempel handle om noget så enkelt som en producent af en økologisk fødevare. Jeg oplever jævnligt, at producenter får lavet et godt produkt og så tænker, at alt er godt. Men det er altså vigtigt at få udbredt budskabet til omverdenen, så folk rent faktisk finder vej til den pågældende producent," forklarer Villy Juul Larsen og opremser en længere række af lokale steder og producenter i Søhøjlandet, der rammer direkte ned i kategorien økologi og bæredygtighed.

"Aarhus, Skanderborg, Ry og Silkeborg er nogle af de steder i Jylland, hvor der sælges flest økologiske varer, og det er jo ikke tilfældigt, at Kvickly i Ry er den Kvickly, der på landsplan sælger flest økologiske varer, mange af dem lokale. Samtidig har vi nogle fysiske rammer, der er perfekte til at pakke det hele ind i: Søer, skove, Himmelbjerget og så videre. Man kunne fx sagtens forestille sig, at der blev arrangeret oplevelsesture med fokus på økologi og bæredygtigheder, hvor man enten cykler rundt til de enkelte steder eller tager den i kano," lyder det fra Villy Juul Larsen.

Den økologiske fiskesø

Beder man Villy Juul Larsen om at komme med et eksempel på, hvad et fokus på bæredygtighed og økologi kan føre til, så nævner han Bjerrely Fiskesø og det tilhørende Muslingehuset ved Herning.

"Her har man bygget et bæredygtig hus til fester og møder i halm og lavet en fiskesø med økologiske ørreder. Med stor succes. Både privatpersoner, firmaer og kommuner prioriterer at holde møder, fester eller events på stedet, netop fordi det har en bæredygtig og økologisk profil. Det er simpelthen noget, folk gerne vil vælge til, " siger Villy Juul Larsen og understreger, at frivillighed er vigtig i denne sammenhæng:

"Vi skal passe på med ikke at tvinge begreber som bæredygtighed og økologi ned i halsen på folk. Men det skal være muligheder, man kan vælge til, når man hører de gode historier, som vi skal huske og fortælle - og turde at fortælle."

Publiceret 12 April 2020 11:30