9. april bringer Skanderborg Social-Demokrat budskaber fra Christian 10. og statsminister Thorvald Stauning.

9. april bringer Skanderborg Social-Demokrat budskaber fra Christian 10. og statsminister Thorvald Stauning.

9. april:

80 år siden krigen kom til Skanderborg

UgeBladet vil i en række artikler sætte fokus på 'de fem forbandede år' og hvordan Skanderborg og omegn blev påvirket

Af
Claus Sonne

9. april 1940 står møbelsnedker Christian Rasmussen i sin lejlighed på Vesterskovvej. Det er morgen, arbejdet venter. Pludselig kan han høre og derefter se flere camouflagefarvede fly med retning mod Lillesø og Dyrehaven. De flyver så lavt, at han tydeligt kan se piloterne - og de tyske mærker på flyene. Danmark er besat...

Sådan skriver Kaj Klostergaard i sin bog fra 1995: Skanderborg - en by under besættelsen 1940-45.

I bogen har Klostergaard samlet en række lokale fortællinger. Man kan blandt andet læse om politibetjent Nicolai Munch Carlsen, der som alle andre i Skanderborg bliver særdeles overrasket, da han læser de flyveblade, som også Christian Rasmussen finder, og hvoraf det fremgår, at Tyskland har besat Danmark for at beskytte landet mod 'engelske overgrep'.

Rygtet om besættelsen spredes hurtigt i Skanderborg og omegn. Og beretningen om de 16 døde danske soldater i forbindelse med, at tyskerne gik over den danske grænse, når frem til en by, hvor folk begynder at hamstre både varer og penge.

Ved middagstid sker det første møde med de tyske tropper, der kører gennem Adelgade på vej mod Aarhus. Senere på dagen rykker tyske tropper ind i Skanderborg. De indkvarteres bl.a. i Håndværkerforeningens teatersal på Adelgade. Kaj Klostergaard fortæller også om grosserer Ellen Bruun, der må give plads i stalden på Møllegade til 50 heste.

I Skanderborg Amts Avis kan man læse, at de tyske soldater optræder høfligt, elskværdigt og med stor disciplin. De har i øvrigt hjemmefra fået at vide, at 'dansken' er bonde-snu, upålidelig og mest af alt tænker på materielle gode. Derfor skal soldaterne, lyder instruksen, så vidt muligt undgå indgreb i den personlige ejendomsret. De tyske tropper satte i øvrigt samme dag som deres ankomst to geværer op på Allén, til brug som antiluftskyts. De stod dog kun få dage.

10. april indføres der censur af pressen, men Socialdemokraten må dog godt 11. april fortælle, at der er indført krav om mørklægning.

I besættelsens første dage er der generelt ro på i Skanderborg og omegn. Det ændrer sig dog hurtigt, og 3. maj bomber engelske fly Rye Flyveplads. Den historie fortæller vi i den næste artikel om 'de fem forbandede år'.

Publiceret 09 April 2020 10:00