Kunder er hele vores eksistensgrundlag, understreger Marianne Hansen, der håber, borgerne vil huske på at støtte op om de små forretningsdrivende, når corona-krisen er ovre. Foto: Claus Sonne

Kunder er hele vores eksistensgrundlag, understreger Marianne Hansen, der håber, borgerne vil huske på at støtte op om de små forretningsdrivende, når corona-krisen er ovre. Foto: Claus Sonne

Frisør ser livsværk blive truet:

'Det er os, der skaber liv og nærhed i byerne'

Marianne Hansen fra Hørning har frisørsalon i Skanderborg. Hun frygter for sit fags fremtid, og beder til, at folk vil huske de små forretninger, når krisen er drevet over

Af
Grethe Bo Madsen

coronavirus Efter statsministerens stramninger i sidste uge, er også frisørsalonerne nu lukket ned. Det har fået en af dem, Marianne Hansen fra Hørning, der er indehaver af salonen Janne på Banegårdsvej i Skanderborg til at kontakte UgeBladet.

Hun frygter for fremtiden, ikke bare for sig selv, men for hele faget.

Det er hårdt at lukke sin virksomhed ned uden at vide, hvordan verden ser ud, når vi kommer ud på den anden side

"Det er dybt bekymrende for hele min branche. Jeg og mange af mine kolleger er dybt dedikeret til vores fag. Jeg er meget passioneret omkring det, jeg gør, og har en stor kærlighed til håndens arbejde. Det vi ser ind i nu, gør mig derfor fortvivlet - ikke kun for mig selv, men i lige så høj grad på mine kollegers vegne," understreger hun, der af sine kunder er kendt som Janne.

Frisørsalonerne er normalt åndehuller for kunderne i en travl hverdag, hvor de kan komme en stund og slappe af og blive forkælet. Men for frisøren er det deres livsværk.

Frygter saloner vil lukke

"Jeg vil rigtig gerne hjælpe mit fag, og derfor har jeg været i kontakt med dofk (fagorganisation for selvstændige frisører og kosmetikere, red.), for at høre, hvordan man her ser situationen. Frygten er, at mange vil gå konkurs i kølvandet på coronakrisen, fordi det er så løntungt et fag," fortæller hun.

"Og lige nu har frisørerne ingen kunder, men masser af udgifter ikke kun til løn, men også til husleje og andre faste udgifter, der er ved at drive en frisørsalon. Og det er vel at mærke sunde og veldrevne virksomheder, der er i risiko for at måtte dreje nøglen om," siger Marianne, der håber på, at bankerne kender deres ansvar og hjælper, ligesom de selv fik hjælp under finanskrisen.

Husk de små forretninger når hjulene ruller igen

At skulle ringe ud og aflyse alle aftaler i kalenderen, var en nedslående oplevelser. Marianne understreger, at hun er helt enig i, at man skal tage ansvar og iværksætte tiltag for at mindske smitten med coronavirus.

"Men det var særdeles svært at sætte den seddel på døren om, at nu var salonen lukket. Det er hårdt at lukke sin virksomhed ned uden at vide, hvordan verden ser ud, når vi kommer ud på den anden side. Jeg har en forudanelse om, at det her kommer til at tage lang tid at hente ind igen. Vi små selvstændige frisører er sårbare. Det er kendetegnende for vores fag. Men lige nu og i den nærmeste fremtid er vi ekstra sårbare."

Med den konstatering håber Marianne også, at både borgere og politikere vil udvise stort samfundssind, når hjulene ruller igen.

"Kunder er hele vores eksistensgrundlag. Jeg håber, folk vil huske på, at det er små forretninger som os, der er med til at skabe liv i byerne og holde dem i gang. Ofte ved man ikke, hvad man mister, før det er væk. Og det vil være katastrofalt for livet i byerne, hvis vi forsvinder. Derfor vil jeg opfordrer alle til at huske på os, når der åbnes op igen. Støt dine lokale forretninger. Vi har en helt særlig funktion. Vi er med til at give nærhed og liv i dit lokalsamfund."

Nye, store fællesskaber

Selvom bekymringerne for fremtiden nager, ser Marianne også positive ting vokse ud af coronakrisen.

"Vi lider et stort kontroltab i øjeblikket, og mange er virkelig udfordret, fordi vi er så vant til at have kontrol over alt. Krisen viser, at vi alle er i samme båd. Det er noget af det smukke i det her, det store fællesskab og sammenhold, der pludselig vokser frem nu, hvor vi har fået en farlig gæst på besøg, som vi skal tackle. Det trækker noget med sig - en taknemlighed for det vi har. Det skal vi huske at værdsætte," konstaterer hun.

"Der skrives historie lige nu. Det gælder os alle. Og vi vælger selv, hvad det er for en historie, vi vil skrive."

Publiceret 31 March 2020 11:30