Steffan Helms (tv) og Henrik Finderup Uldall er mændene bag en ny, mobil håndvask, der kan forebygge spredning af coronaviruset. Foto: Sonne

Steffan Helms (tv) og Henrik Finderup Uldall er mændene bag en ny, mobil håndvask, der kan forebygge spredning af coronaviruset. Foto: Sonne

Mobil corona-håndvask har Skanderborg-aftryk

Henrik Finderup Uldall fra Skanderborg er en af idémændene bag nyt anti-corona-tiltag

Af
Claus Sonne

Hyppig håndvask er sammen med hånd-afspritning et mantra i disse corona-dage. Men mulighederne for at vaske hænder i det offentlige rum er særdeles begrænsende. Det råder en nyudviklet mobil håndvaskstation imidlertid bod på. En af idémændene bag det nye produkt er Henrik Finderup Uldall fra Skanderborg.

Den mobile håndvask findes i to udgaver, hvor den ene er på hjul og kan flyttes rundt efter forgodtbefindende. Den anden skal moneteres på en væg. Fælles for dem er, at de ikke behøver at være tilsluttet vandnettet for at fungere.

"Hvert anlæg har to dunke. En med rent vand og en til brugt vand samt en pumpe, der leverer rent vand og fjerner det brugte. Når dunkene er henholdsvis tømt og fyldt, skal de bare skiftes og tømmes. Men der er til mange hundrede gange håndvask i hver tank," forklarer Henrik Finderup Uldall, der sammen med Steffan Helms, der ejer Haderslev-virksomheden 'Steel of Denmark', står bag den mobile håndvask, der er den første af sin art på markedet. Henrik Finderup Uldall, der er kendt som en 'Ole Opfinder', er nu tilknyttet Steel of Denmark.

Lynudvikling

Og de to 'stålmænd' har haft travlt. Det er kun lidt mere end 14 dage siden, at Steffan Helms måtte rejse hjem fra Thailand, hvor han var på ferie, med en idé i hovedet om en mobil håndvask. Og det satte gang i en kæde af begivenheder, der førte ham til Henrik Finderup Uldall.

Den allerførste mobile håndvask blev mandag sat op hos Stark i Skanderborg.

Den allerførste mobile håndvask blev mandag sat op hos Stark i Skanderborg.

Sammen med en tysk partner ville Steffan Helms nemlig bruge navnet 'Gastrosteel' om den mobile håndvask. Det viste sig imidlertid, at det navn var i brug og ejet af Henrik Finderup Uldall.

"Steffan ringer så og får fat i mine kone. Hun tror, at han vil købe mit firma, men han ville faktisk kun købe navnet. Han endte så med at købe mig," ler Henrik Finderup Uldall og fortsætter:

"Vi kom til at snakke om, hvad det var, han ville udvikle, og så kunne jeg fortælle, at det havde jeg jo allerede udviklet for 10 år siden - i form af en mobil sushibar med en mulighed for at vaske fingre på stedet."

Leverancer sikret

Efterfølgende gik Henrik Finderup Uldall i gang med at lave de tegninger, der skulle bruges til at producere produktet. Og Steffan Helms sørgede for at lave aftaler med leverandører af de plader af rustfri stål, der udgør hovedparten af vasken. Tegningerne blev tegnet og leverancerne sikret - og så kunne UgeBladet som det første medie i søndags se den mobile håndvask live. Og mandag i denne uge blev den første vask sat op hos Stark i Skanderborg.

Jeg tror, at denne krise vil ændre vores syn på håndhygiejne

"På den korte bane vil det blive meget lettere for rigtig mange virksomheder og butikker at tilbyde deres kunder en ordentlig håndhygiejne, der mindsker risikoen for at sprede coronaviruset. Og det er nu engang mere sikkert at vaske hænderne end at spritte dem af," siger Steffan Helms og kigger lidt længere frem.

"Jeg tror, at denne krise vil ændre vores syn på håndhygiejne. Hvis man tænker over det, så går vi jo i dag for eksempel på en restaurant direkte ind fra gaden, sætter os ved bordet og spiser. Vi tror, at vores vaner fremover vil ændre sig, ikke bare når vi skal ud at spise, men generelt. Og med vores mobile håndvask kan man let og hurtigt tilbyde kunderne at vaske hænder," vurderer han.

Den mobile håndvask kan også, hvor det er muligt, til-sluttes en permanent vandforsyning.

Du kan læse mere om den mobile håndvask på www.mobilhaandvask.dk

Publiceret 30 March 2020 14:00