Eske Touborg, Kirstine Hedensten (i midten) og Lene Høst-Madsen har lagt hjernerne i blød for at finde formen på det nye Museum Skanderborg. Vildsvinet vil mange genkende fra museet, da det lå på Adelgade.

Eske Touborg, Kirstine Hedensten (i midten) og Lene Høst-Madsen har lagt hjernerne i blød for at finde formen på det nye Museum Skanderborg. Vildsvinet vil mange genkende fra museet, da det lå på Adelgade.

Museum Skanderborg begynder med blank tavle

Nu tages der hul på udformningen af fremtidens museum i Skanderborg

Af
Claus Sonne

Skanderborg "Vi har en kæmpe frihed til at skabe et helt unikt museum."

Ordene kommer fra Lene Høst-Madsen, direktør for Museum Skanderborg, fordi UgeBladet har spurgt hende, hvad offentligheden kan sig forvente af museet, der er rykket fra Adelgade og til det tidligere posthus ved banegården.

Med omkring bordet er også Kirstine Hedensten, grafisk designer på Museum Skanderborg, samt Eske Touborg, kaospilot udlånt af Smukfest og manden bag et fantastisk gavlmaleri på Vestergade i Aarhus, hvor en king-size hvid haj hopper ud af gavlen. Det skal ses.

Nyt museum

Samtlige medarbejdere på museet, 26 stk. i alt, er nu rykket ind i Perron 1, som bliver museets navn. Museum og arkiv er nu samlet, og hen over foråret kaster RealDania penge efter en forproces, der skal definere det nye museum.

"Spørgsmålet er jo, hvad den her bygning kan. Rent arbejdsmæssigt er det et kæmpe løft for os at være flyttet, fx sidder vi nu på samme etage og har nogle tidssvarende faciliteter. Men vi ser også et kæmpe potentiale i bygningen i forhold til udstillinger, arrangementer og hvad vi nu ellers finder på. Vi er faktisk ret vilde med bygningen, selv om den måske ikke er så pæn," smiler Lene Høst-Madsen.

Kan vi forvente noget á la Moesgaard med lys, lyd og teknik?

"Vi skal ikke været et mini-Moesgaard. Selvfølgelig skal vi følge med rent teknologisk, men vi skal finde vores egen vej og måde at gøre tingene på. Vi skal opfylde et andet behov," siger Lene Høst-Madsen og suppleres af Kirstine Hedensten.

"Nytænkt scenografi og digitale installationer vil blive en del af det nye museum. Men vi skal nytænke, ikke kopiere," siger hun.

To år endnu

Efter planen går der cirka to år, før Museum Skanderborg er endeligt på plads i sine nye omgivelser. Men det betyder ikke, at museet er lukket indtil da.

I begyndelsen af april slås dørene op til lokalet til venstre for indgangsdøren, 'ventesalen'. Planen er, at rejsende, der venter på tog eller bus, kan komme inden for og bl.a. snuse til, hvad Museum Skanderborg har at byde på.

"Det er et rum, der kan danne ramme for mange forskellige aktiviteter, både i og uden for museets åbningstid. Her kan både dyrkes yoga og skak, når vi ikke er her," siger Lene Høst-Madsen og tilføjer:

"Vi begynder med en helt blank tavle, og det er så fedt ikke at være bundet af rammer, der givet på forhånd."

Publiceret 28 March 2020 11:30