Den smukke Skanderborg Slotskirke ligger stille i denne tid. Bisættelser og begravelser foretages dog under skærpede former med få deltagere. Arkivfoto: Michael Wulff

Den smukke Skanderborg Slotskirke ligger stille i denne tid. Bisættelser og begravelser foretages dog under skærpede former med få deltagere. Arkivfoto: Michael Wulff

Coronakrisen:

Præsterne bliver udfordret på nærvær

Heidi Torp er en af Skanderborgs fire præster, der har taget telefonen i brug som vigtigste værktøj lige nu

Af
Michael Wulff

SKANDERBORG Vi går på fortovene og rykker gerne et skridt til siden, når vi møder nogen. Flere kigger ned i fliserne - og så har vi passeret.

”Det er så modsat af, hvad vi normalt ville gøre,” siger sognepræst Heidi Torp, Skanderborg.

Hun har i den grad fået coronakrisen ind på livet sammen med sine kolleger - Line Rudbeck, Kristian Skovmose og Jendre Nørby Fyhn - der ikke længere har mulighed for den fysiske kontakt.

Heidi Torp prøver at finde de lyse sider i tilværelsen lige nu. En af dem er den blå himmel, som har vist sig i mange dage snart. Foto fra video: Michael Wulff

Heidi Torp prøver at finde de lyse sider i tilværelsen lige nu. En af dem er den blå himmel, som har vist sig i mange dage snart. Foto fra video: Michael Wulff

Brug for et trøstens ord

Al kontakt med sognebørnene foregår via telefonen. Og den er meget brugt, fortæller Heidi Torp – i telefonen.

”Jeg har sammen med mine tre kolleger snakket sammen om, hvad der er brug for lige nu. Vi tror, der er rigtig meget brug for at være ved telefonen og snakke med dem, som måtte have behov i denne svære tid.”

Det, Heidi Torp har fornemmet, er, at mange har brug for et trøstens ord.

”Lige da krisen kom, og vi skulle blive hjemme, handlede opkaldene om praktiske ting. Det var fortvivlelse over udskydelse af fester i forbindelse med dåb, vielser og især konfirmationer,” siger Heidi Torp.

Nu et par uger efter regeringens påbud om lukning og begrænsning i det offentlige rum handler opkaldende om andre ting, fortæller sognepræsten.

Vi tror, der er rigtig meget brug for at være ved telefonen og snakke med dem, som måtte have behov i denne svære tid. Heidi Torp, sognepræst

Frygter ensomhed

”Nu er det mere en snak om, hvad den enkelte gør i tilfælde af sygdom. Må jeg så ikke få besøg, spørger flere. Jeg fornemmer en stor frygt for ensomhed og det at blive alene,” siger Heidi Torp.

”Derfor er det vigtigt at tale så meget som muligt med folk. Livet bliver jo til, når vi er sammen, og det er ekstremt hårdt lige nu.”

Den blå himmel giver håb

Heidi Torp beretter også om en kollega fra et andet sogn, som fortalte hende, at det jo ikke hjalp at have et godt hjerte og så tilsidesætte reglerne for derefter at smitte andre.

”Så vi har lavet en fælles beslutning om at bruge telefonen og skype.”

Heidi Torp har som så mange andre også opdaget den meget blå himmel, som vejret har givet os i den senere tid.

”Når den blå himmel virker som det eneste positive i tilværelsen lige nu, så må vi se den som håbets styrke. Det er jo ekstremt smukt. Og selv om det måske er en floskel, så lyser stjernerne klarest, når det er allermørkest.”

Kirkerne er lukket ned, men der gennemføres begravelser og bisættelser under skærpede forhold. ”Vi skal have fire kvadratmeter til hver i kirken, men det fungerer,” siger hun.

Online andagter

Det er også muligt at møde præsterne på skærmen derhjemme. På kirker-skanderborg.dk kan man blandt alle aflysningerne finde link til on-line andagter, som første gang blev lagt op 22. marts. Nu er det Mariæ Bebudelsesdag, og den er tilgængelig med orgelspil af Poul Bajlum og ord fra sognepræst Kristian R. Skovmose.

”I påsken vil vi holde en lidt mere andagtspræget gudstjeneste på nettet,” siger Heidi Torp.

Datter hjem fra Afrika

Hun har ved siden af sit virke som præst også haft den udfordring, at hendes 21-årige datter, der har været udsendt som volontør for UNICEF i Senegal, skulle hentes hjem med evakueringsfly på grund af den tilspidsede sundhedssituation i landet.

”De mente, det var bedst at forlade landet nu, så hun er på vej med fly via Bruxelles og videre til København. Der henter jeg hende,” siger Heidi Torp.

Publiceret 27 March 2020 16:00