På Skanderborg Fælled er medarbejderne rykket hjem.

På Skanderborg Fælled er medarbejderne rykket hjem.

Skanderborg Kommune lukker ned:

"En virkelighed, vi ikke har set før"

Det er en anderledes hverdag, vi nu skal vænne os til. Skanderborg Kommune har fokus på at etablere et velfungerende nødberedskab

Af
Grethe Bo Madsen

Coronavirus På få dage er Skanderborg Fælled blevet mennesketom.

Siden statsminister Mette Frederiksen i onsdags meddelte, at uddannelsesinstitutioner, skoler og daginstitutioner lukkes i foreløbig 14 dage og offentlige ansatte sendes hjem, har Skanderborg Kommune haft travlt med at forberede sig på den nye virkelighed, der skal begrænse udbredelsen af coronavirus.

Langt de fleste kan godt se, at vi er nødt til at gøre noget, og mange udviser også stort samfundssind og tilbyder deres hjælp

Nødt til at agere

"Det er en virkelighed, vi ikke har været i før, men vi er nødt til at agerer ind i det her. Jeg synes, folk tager det stille og roligt. Langt de fleste kan godt se, at vi er nødt til at gøre noget, og mange udviser også stort samfundssind og tilbyder deres hjælp," siger borgmester Frands Fischer.

"Mit indtryk er, at folk er i kriseberedskab. Derfor har mange været ude og hamstre. Det kan man mene meget om. Forhåbentlig kan folk se, at der stadig er mange varer i butikkerne – og at varerne bliver ved med at komme. At hamster er en menneskelig reaktion. Folk opfatter, at der er en krise, og så reagerer de. Vi må støtte hinanden i at sige, at der er mad nok," understreger han.

Velfungerende beredskab

Siden meldingen fra regeringen onsdag i sidste uge, har kriseledelsen i Skanderborg Kommune haft fokus på at etablere et velfungerende nødberedskab.

"Lige nu er vi godt med. Det, der har fyldt indtil nu, er at få alle foranstaltninger i forhold til nødberedskabet sat i værk. Lukning af skolerne og daginstitutionerne og oprettet nødpasning til de børn, hvis forældre er nødt til at tage på arbejde. Vi har også haft stort fokus på, hvordan vi kan lave drift i forhold til de kritiske velfærdsinsitutioner - pleje af ældre og hele socialområdet," forklarer borgmesteren, der også selv arbejder hjemmefra.

Flere akutpladser

"Nu er vi ved at se på, hvordan vi kan forberede os, hvis hospitalerne bliver meget pressede, og borgerne derfor udskrives tidligt, men stadig har et plejebehov. Vi har akutpladser, men ikke ret mange, og vi er ved at se på, hvordan vi hurtigt kan skabe flere. Det er et forsøg på at være foran. Der er måske nogen, der mener, vi overreagerer, men til det er der bare at sige, at i er nødt til at agere i den her situation og være klar, hvis behovet skulle opstå."

Publiceret 16 March 2020 14:00