Toiletpapir er blandt de foretrukne hamstringsvarer. Foro: Claus Sonne

Toiletpapir er blandt de foretrukne hamstringsvarer. Foro: Claus Sonne

Stop hamstringen: "Vi bliver fuldstændig lagt ned"

SuperBrugsen i Hørning har fra morgenstunden oplevet et ekstremt pres. Uddeler Jens Grøftehauge opfordrer folk til at stoppe hamstringen

Af
Grethe Bo Madsen

Frygten for ikke at kunne få madvarer har - på trods af statsministerens præcisering af, at Danmark ikke står overfor en fødevarekrise - sat gang i hamster-genet hos tusindvis af borgere i Skanderborg Kommune.

Det mærker de i Hørning i dag, hvor uddeler i SuperBrugsen, Jens Grøftehauge, oplyser, at tilstrømningen af kunder lige fra morgenstuden af i dag har været ekstrem.

Problemet er dem, der køber 10 pakker havregryn, en masse gær, 20 dåser flåede tomater og alt det wc-papir, de kan bære

Jens Grøftehauge, uddeler, SuperBrugsen i Hørning

"Vi lukkede kl. 20 i aftes, så der nåede vi kkke at mærke nogen effekt, men her til morgen, hvor vi normalt åbnder kl. 8, da begyndte folk at strømme til allerede fra kl. 7.20 i en grad, så vi er fuldstændig lagt ned," fortæller han til UgeBladet.

"Og ja, der er desværre også en del, der hamstrer, selvom det ikke er nødvendigt," konstaterer uddeleren.

"Stop hamstringen - Vi får varer hver dag!"

"Jeg forsøger at tale med folk om det. Det er klart, at nogle af dem, der nu er hjemme, og ikke har køleskabet fyldt op, nu benytter lejligheden til at handle, men et par liter mælk, noget rugbrød og pålæg, en agurk og leverpostej for at få noget i huset til frokost de næste dage, det er ikke et problem", understreger han.

"Problemet er dem, der køber 10 pakker havregryn, en masse gær, 20 dåser flåede tomater og alt det wc-papir, de kan bære."

"Vi får varer løbende hver dag, og hvis eller folk køber ind som normalt, så er der ikke nogen problemer overhovedet. Det gælder hos os, og hos alle andre dagligvarebutikker. Problemet er dem, der hamstrer. De skaber en knaphed for andre," forklarer Jens Grøftehauge.

"De kan jo godt forstå det, når vi taler om det, men alligevel nupper de lige fem pakker toiletpapir. Det ville de jo ikke gøre normalt."

Ifølge jens Grøftehauge er det især basisvarer som gær, mel, æg og sukker, der bliver hamstret, og noget kunne tyde på, at hamstre-genet er smitsomt.

Håndsprit er en eftertragtet varer, men det er stort set umuligt at støve op i dagligvarebutikkerne eller på apotekerne. Foto: Claus Sonne

Håndsprit er en eftertragtet varer, men det er stort set umuligt at støve op i dagligvarebutikkerne eller på apotekerne. Foto: Claus Sonne

Hamstring "smitter"

"Jeg tror, der lidt er den effekt, at når folk ser, at andre køber æg, og at der ikke er så mange pakker tilbage, så tænker de, at så må de også heller tage en pakke, også selvom de ikke har brug for det," fortæller han.

Noget af det første, SuperBrugsen i Hørning løb tør for i dag var netop æg og gær.

"Vi får varer igen i morgen, så hvis alle nu bare havde købt det, de havde brug for, så havde der været æg og gær til alle. Men vi får ikke mængder, så alle kan tage fem pakker."

Også i Føtex i Bloms Butikker har der været folk, der hamstrede i stor stil.

Går efter basisvarerne

Ifølge varehuschef Dan Bahring, kom første bølge ganske kort tid efter, statsminister Mette Frederiksen på sit pressemøde i aftes kl. 20.30 havde fortalt om de nye tiltag for at dæmme op for spredningen af coronovirus.

"Vi havde åbent til 21.30, og normalt er der ikke mange mennesker, på det tidspunkt, men i aftes væltede det ind," fortæller han.

"Det er meget tydeligt basisvarerne, folk er gået efter. Alt der, der kan holde sig, og det , der hurtigt kan smide i fryseren. Fars, gær, pasta, konserves og så selvfølgelig wc papir. Det er vi heldigvis ikke løbet tør for. Vi har et stort sortiment."

Hamstringsbølgen forsatte fra i morges.

"Der har været rigtig manbge ekstra kunder forbi lige fra morgenstunden i dag. Vi har prøvet at få en dialog med nogle af dem om, at det er dumt at hamstre. Vi er ikke i en fødevarekrise, og vi får varer hver dag. Der er absolut ingen grund til at gå i panik," understreger Dan Bahring.

"Men vi har nu alligevel sat lidt ekstra flåede tomater på hylderne end normalt."

Publiceret 12 March 2020 16:55