Som en biting kan man glæde sig over honning af egen høst. Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Bierne er i tilbagegang og trues blandt andet af forskellige nikotinholdige sprøjtemidler. Knud Graaskov er formand for Danmarks Biavlerforening. Bier, bitavler, bistade. Ritzau Scanpix

Hold bier i din baghave - og høst honning som en biting

Skanderborg og Omegns Biavlerforening er klar til en ny sæson. Nyt bygynderkursus i biavl begynder i næste uge

Netop nu har du mulighed for at få et enestående indblik i en af naturens delikate indretninger – og som en biting har du mulighed for at høste din egen honning. Det sker, når Skanderborg og Omegns Biavlerforening 17. marts starter årets begynderkursus i biavl.

På kurset får du indgående viden om biernes liv og deres betydning for bestøvningen af markernes, havernes og naturens blomstrende planter. Og så lærer kursisterne det praktiske arbejde med at passe en bifamilie.

"Det er en helt særlig oplevelse at passe en bifamilie og at følge dens liv og færden i løbet af året. Man bliver opmærksom på naturen på en helt anden måde. For eksempel lægger man i højere grad mærke til, hvilke planter der gror i nærheden af bistadet, og så er man jo også lige nødt til at studere blomsterne for at se, hvilke insekter som besøger den," siger Rasmus Grotkjær, formand for Skanderborg og Omegns Biavlerforening og underviser på kurset.

Kurserne indledes med teoriaftner, hvor kursisterne lærer om biernes samfund, det nødvendige materiel til biavlen og om honningbehandling. Når foråret har fået fat, er det tid til at kursisterne rykker ud i skolebigården, som er foreningens fælles bigård. Den ligger ved Ryhavegård. Her vil kursisterne hen over sommeren lærer at passe en bifamilie i praksis. Efter endt kursus er kursisterne klar til at anskaffe sig deres egen bifamilie.

"Har du først fået bier i haven, så kan du roligt regne med, at intet er som før. For du vil uvilkårligt kigge til bierne for at se om de flyver, eller om de har pollen med hjem, og hvilken farve har det pollen, som de henter hjem. Kommer du først i gang med biavl, så vil du finde ud af, at bierne er en uudtømmelig kilde til forundring," konstaterer Rasmus Grotkjær.

Efter endt kursus kan du deltage i foreningens møder, som foregår i skolebigården hver onsdag aften i bisæsonen. Her vil der være rig lejlighed til at få svar på de spørgsmål, der opstår, når man iagttager og arbejder med bierne.

bo

Publiceret 11 March 2020 17:00