To af dem, diskussionen handlede om. Skal de gå på den lokale landsbyskole, eller skal de sendes ind til en stor skole i en større by? Foto: Grethe Bo Madsen

To af dem, diskussionen handlede om. Skal de gå på den lokale landsbyskole, eller skal de sendes ind til en stor skole i en større by? Foto: Grethe Bo Madsen

Fingrene væk fra vores skole:

Bjedstrup til modangreb med forslag nummer 21

Liv i Landsbyerne er klar med et forslag, der skal redde Bjedstrup Skole og sende mareridts-scenarie til tælling

Af
Grethe Bo Madsen

Bjedstrup Knap 200 mødte op, da Liv i Landsbyerne, landsbyklyngen bestående af Alken, Bjedstrup, Boes, Illerup og Svejstrup, torsdag aften i sidste uge inviterede til borgermøde på Bjedstrup Skole.

Her sad fire byrødder fra Undervisnings- og Børneudvalget, næstformand Søren Erik Pedersen (V), Bent Jacobsen (V), Anne Heeager (R) og Peter Kjær (Enh), på mål da det upopulære forslag om at lukke Bjedstrup Skole i forbindelse med en ny skolestruktur blev diskuteret.

Der er ingen grund til at bruge penge på nye mursten i Kildebjerg, når vi har rigtig gode mursten her. Vi har en fremragende landsbyskole her. Så drop planerne om en ny skole ved Kildebjerg

Ditte Jensen, Formand, Liv i Landsbyerne

De fire havde sammen med resten af byrådet brugt det meste af dagen på Fælleden med at diskutere de 20 forslag, der blev præsenteret i forrige uge.

Mareridtsscenarie

"De 20 forslag indeholdt et mareridtsforslag for os. Men vi har rejst os som lokalsamfund i kampen for vores skole. Bærn, forældre, bedsteforældre, foreninger og sågar gamle elever. Alle vil kæmpe for bevare vores skole," indledte Mikkel Schwab fra Liv i Landsbyerne.

Selv har landsbyklyngen være hurtigt ude af starthullerne og mobiliseret et alternativt forslag.

"Vi har lavet et forslag nummer 21, der frem for at afvikle landsbyerne, udvikler dem. Vi håber, I vil tage det med i jeres beregninger," forklarede Ditte Jensen, Formand for Liv i Landsbyerne, inden hun kastede sig ud i en nøjere beskrivelse af forslaget, der ikke kun redder landsbyskolen, men også omdanner den til Bjedstrup Skole og Børnehus.

Drop ny skole i Ry

"Vi kender vores område indgående. Vi har en demografisk sårbarhed. I nogle perioder har vi mange børn og i andre perioder få. Lige nu er vi på vej ind i en periode med mange børn, og vi mangler akut pasningsmuligheder til de yngste. Der er ingen grund til at bruge penge på nye mursten i Kildebjerg, når vi har rigtig gode mursten her. Vi har en fremragende landsbyskole her. Så drop planerne om en ny skole ved Kildebjerg. Brug i stedet de rammer, vi har her i Bjedstrup. Bus børnene fra Kildebjerg til Bjedstrup - det tager bare seks minutter," understregede hun.

I forslaget peger Liv i Landsbyerne på Dover sogn som et naturligt nyt skoledistrikt for Bjedstrup Skole. Dermed vil børnene fra Kildebjerg og nybyggeriet i Vessø hører ind under skolen.

"Mølleskolen vil stadig være overbygningsskole for hele skoledistriktet. Derfor skal der etableres et nyt udskolingscenter i Ry. Vi foreslår, at det tidligere plejecenter Ryvang bruges til det.

Liv i Landsbyerne peger også på, at en del af den ledige kapacitet kan bruges til at oprette en vuggestue i Bjedstrup Børnehus, det vil dels løse det akutte behov for pasningsmuligheder og dels skabe en mere bæredygtig enhed.

"Vi har udeskole og naturbørnehave. Vi har københavnernes våde drøm. Det her handler om livskvalitet. Det er det, landsbyskolerne kan give," konstaterede Ditte Jensen.

Besparelser er nødvendige

Det alternative forslag blev taget vel imod af de fire byrødder, der lovede at tage det med i drøftelserne. Gentagne gange blev de bedt om at forholde sig til, om det virkelig i det lange løb kan betale sig at lukke skoler.

"Har I virkelig råd til at lukke en velfungerende skole, der har trukket ressourcestærke skatteborgere til kommunen," lød det blandt andet fra salen.

"Vi skal spare. det er en bunden opgave," konstaterede Sørens Erik Pedersen, mens Anne Heeager uddybede problemet:

"Hvis vi ikke gør noget, så skal vi investere i mursten for 800 mio. kr. Det vil betyde, at vi skal sige farvel til varme hænder. Hvad vil vi gerne have råd til? Uanset, hvad vi vælger, har det konsekvenser. Vi skal finde den bedste middelvej, så vi skal spare så lidt som muligt på de varme hænder."

Publiceret 10 March 2020 18:00