Peter Gregersens hus på Alkenvej er hårdt ramt af vand. Privatfoto

Peter Gregersens hus på Alkenvej er hårdt ramt af vand. Privatfoto

"Det er SÅ godt": Østjyllands Brandvæsen har 'flyttet' masser af vand i Alken og omegn

Vandstanden i Mossø faldt så meget, at oversvømmelserne i Alken Enge kunne afhjælpes

Østjyllands Brandvæsen har på møde i krisestaben her til morgen besluttet at indsætte frivillige og pumper fra det kommunale redningsberedskab. Indsatsen koordineres af Østjyllands Brandvæsens indsatsleder, og der er rekvireret assistance fra Beredskabsstyrelsen Midtjylland. Det fortæller Skanderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Og der er tale om endog rigtig godt nyt for blandt andet Peter Gregersen, der bor på Alkenvej.

"Det er SÅ godt, at de nu begynder at pumpe," lyder det fra Peter Gregersen, hvis hus er 'vandramt'.

"Jeg har vand under gulvbrædderne, der bøjer og buler. Og isoleringen under gulvet er våd. Så hele gulvet skal skiftes på et tidspunkt," fortæller Peter Gregersen, der kan tilføje, at der i et lavere beliggende baghus står vand indendørs i 40 centimers højde.

"Det afgørende for mig lige nu er, at vandet kommer ud af husene," siger han.

Pumpestart kl. 15

Teknik og Miljø i Skanderborg Kommune og Østjyllands Brandvæsen har vurderet, at en pumpeindsats kan gøre en forskel for de ramte borgere i Alken Enge. Indsatsen startes derfor op i dag kl. 15.00 og forventes at løbe over de næste dage.

Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl forklarer:

"Vandstanden er nu faldet så meget, og vi har forstærket de lavtliggende punkter i terrænet med sandsække, så vi kan pumpe vandet tilbage i Mossø, uden at vandet strømmer ind på sommerhusgrundene bagfra via Illerup Å. Vi har været nødt til at afvente faldet i vandstanden, da vi ellers ville risikere at pumpe vandet i ring," siger Kasper Sønderdahl.

Indsatsleder Steen Bøje fra Østjyllands Brandvæsen leder pumpeopgaven:

"Vi indsætter først vores egen pumpekapacitet med vores dygtige frivillige fra det kommunale redningsberedskab, så vi kan komme i gang hurtigst muligt. Derudover har vi tilkaldt Beredskabsstyrelsen Midtjylland, som har kraftigere pumper, der giver ekstra kapacitet. Vi forventer, at opgaven kommer til at vare mange dage, og derfor er vores Operationschef- og logistikfunktion aktiveret."

Tilfreds borgmester

Borgmester Frands Fischer i Skanderborg Kommune glæder sig over at pumpeindsatsen nu kan starte.

"Jeg har fulgt udfordringerne med både vand og spildevand omkring Vædebrovej, og jeg er glad for, at det nu er muligt at give de berørte beboere en hjælpende hånd," fortæller Frands Fischer.

Store mængder grej bliver kørt til området i de kommende timer. Østjyllands Brandvæsen opfordrer alle til at holde afstand og undlade at blokere de smalle veje med personbiler. Samtidig skal man være opmærksom på, at Alkenvej og Mossøvej vil være spærret i perioder.

Publiceret 01 March 2020 20:00