Peder Bloch-Larsen (th) og Torben Iversen er mændene bag Ølmejeriet i Stilling.

Peder Bloch-Larsen (th) og Torben Iversen er mændene bag Ølmejeriet i Stilling.

Vennerne Peder og Torben manglende den gode øl - nu laver de den selv

Fra køkkenbryggere til ølmejerister i Stilling

Af
Claus Sonne

En gang blev der lavet ost i de lokaler i det nu nedlagte mejeri på Alhøjvej i Stilling, hvor Peder Bloch-Larsen og Torben Iversen har budt indenfor. Nu laver de to venner øl i den ramme, de meget passende har valgt at kalde Ølmejeriet.

Øl har de to brygget sammen siden 2005. Manglen på gode specialøl fik Peder, der ejer PBL Tekniks ApS med samme adresse som Ølmejeriet, og Torben, der ejer Profort A/S i Viby, til at brygge i 10-15 liters gryder. Siden er produktionen vokset, og i dag råder makkerne over tanke, der kan brygge cirka 430 liter øl ad gangen.

Se flere fotos her:

Anlægget, der producerer de udvalgte dråber, blev bestilt i Italien i sommeren 2019 og var på plads inden jul. Og de to mikrobryggrere elsker deres nyerhvervelse.

"Vi er begge teknikere, og vi kan begge li' udstyr. Så det er med at gå og skrue på tingene, finjustere og finde de rigtige måder at bruge anlægget på... Det er vi ret vilde med," forklarer Peder Bloch-Larsen.

Blåstemplet

På menukortet finder man syv forskellige øl, døbt fad 1-7. Dertil kommer diverse specialbryg. Blandt de faste fade er en stout, en brown ale, en kardemommeøl og en hindbærøl.

"Vi har desuden store planer med en frokostøl, der smager godt, selv om den har en lavere alkoholprocent end den klassiske pilsner, lyder det fra Torben Iversen.

1. februar i år var Fødevarekontrollen forbi og blåstemplede Ølmejeriet. Alt er, ganske enkelt, i den skønneste orden. Blåstemplingen betød, at øllet kunne transporteres til forskellige ølbarer i Aarhus.

"Og vi har fået fremragende tilbagemeldinger. faktisk er vi decideret overvældede over interessen. og glad. For selv om vi ikke skal leve af det her, skal det jo heller ikke give underskud," konstaterer Peder Bloch-Larsen og finder vareprøver på Fad 4 og Fad 7 frem.

"Skal vi ikke smage," lyder opfordringen.

Jo da. Kl. 8.30 en tirsdag morgen nipper vi først til en velsmagende, frisk 'frugt-IPA' og dernæst til en Porter Stout med smag af kaffe og chokolade. Det er hårdt at være opsøgende journalist...

Der er åbent hus i Ølmejeriet 18. april kl. 11-15.

Publiceret 27 February 2020 19:00