”Vi har 24 styrker, dem liner jeg op. Noget har vi mindre af end andet, men når vi finder frem til den unges topstyrke, så er det vedkommende føler sig i flow,

”Vi har 24 styrker, dem liner jeg op. Noget har vi mindre af end andet, men når vi finder frem til den unges topstyrke, så er det vedkommende føler sig i flow," siger Gitte Restaino, som er coach. Foto: Michael Wulff

Gitte hjælper unge med at finde ro - og selvværdet

En kræftsygdom i 2010 fik Gitte Restaino til at gentænke sit liv. Nu hjælper hun andre - og især de unge.

Af
Michael Wulff

SKANDERBORG "Da jeg gik i skole, sammenlignede vi os med dem i parallelklassen eller dem, som gik til spejder. Det var i øvrigt de samme. I dag bruger de unge de sociale medier til at spejle sig i andre og tror, at sådan skal de også se ud."

Sådan siger 52-årige Gitte Restaino, som er coach, der hjælper unge med at genfinde selvtillid og selvværd i en verden, der i høj grad er påvirket globalt.

"Det er ikke helt nemt at være ung i dag, hvis ikke man følger den store gruppe. De unge kan nemt føle sig pressede og stressede," siger hun, der i 2012 begyndte på uddannelsen som internationalt certificeret coach efter, at hendes brystkræft i 2010 havde fyldt hendes liv i en periode.

Fuldtid som coach

Hun var på daværende tidspunkt projektkoordinator hos store virksomheder, et job, hun fortsatte med sideløbende med sin uddannelse.

”Men sygdommen fik mig til at forfølge det, som interesserer mig. Mennesker er spændende, ’så gør noget ved det,’ tænkte jeg.”

Fra 2019 har Gitte været fuldtid som coach. Hun brænder for de unge og deres problemer. Hun har allerede gode erfaringer med at hjælpe.

”Jeg ser unge, som føler sig pressede af karakterræs og følelsen af ikke at slå til, ” forklarer hun.

Derfor tager hun fat på, at finde identiteten hos den enkelte, når hun møder vedkommende.

”Jeg lytter til deres historier. Og da jeg har tavshedspligt, så kan de regne med, at her er et sikkert sted til at sige, hvad de vil. De kan være ærlige,” siger Gitte Restaino.

"Helt almindelige unge kommer her, unge, som ikke er glade i deres liv og som tænker på, hvad de går glip af. Det kan jeg hjælpe dem med at finde ud af," siger Gitte Restaino. Foto: Michael Wulff

Skru op og ned

Hun præsenterer de unge for de styrker, som vi alle er i besiddelse af. De skal blot findes frem.

”Vi har 24 styrker, dem liner jeg op. Noget har vi mindre af end andet, men når vi finder frem til den unges topstyrke, så er det vedkommende føler sig i flow. Så kan man, hvad som helst.”

”Når vi sammen finder ud af, hvad der virker, så kan noget måske skrues op og andet ned.”

Ikke psykolog

Gitte Restaino ser, at det virker, når den unge finder og erkender sine styrker.

”Det kommer aldrig skidt tilbage, når du bliver bevidst om, hvem du er.”

Men er hun som coach inde på psykologens bane, spørger jeg.

”En psykolog går tilbage, finder årsager og får ryddet op. Jeg finder ud af, hvor du gerne vil hen – og så finder vi sammen vejen dertil.”

Gitte Restaino skiftede spor i 2012, hvor hun tog en uddannelse som internationalt certificeret coach, en uddannelse hun selv underviser på i dag. Foto: Michael Wulff

Gitte Restaino skiftede spor i 2012, hvor hun tog en uddannelse som internationalt certificeret coach, en uddannelse hun selv underviser på i dag. Foto: Michael Wulff

Klippekortet

I dag kommer de unge hen til Gitte Restaino på bopælen på Låsbyvej i Skanderborg.

Hendes store ønske for fremtiden kunne være, at skoler, uddannelsesinstitutioner og virksomheder ville investere i et klippekort til hendes coach-virksomhed.

"Så kunne jeg tage derhen, hvor der er behov. Når Laura i 4. eller Ulrik i 7. måske har brug for lidt støtte, som ikke er en direkte udredning. Den tager psykologen sig af. Jeg sørger for fremdrift hos den unge."

Gitte Restaino mener, at de unge i dag skal passe ned i uhyggeligt mange kasser.

"Derfor kan det være godt at tage fat, inden det tipper. Få vendt spiralen gennem få samtaler, det betyder en kæmpe forskel og kan spare resourceser," siger hun, der er gift med Steen Lausdahl, som er lærer. Tilsammen har de fire voksne børn.

Publiceret 26 February 2020 11:00