12 musikere, unge og lidt ældre, spillede på kryds og tværs ved Nytårskuren i Musikværket Ry. Private fotos.

12 musikere, unge og lidt ældre, spillede på kryds og tværs ved Nytårskuren i Musikværket Ry. Private fotos.

Haves i Ry: Mange musikere. Ønsker: Musikmiljø

Musikværket i Ry vil være den forening og det sted, hvor musikere og publikum mødes, og sød musik og et egentligt musikmiljø opstår

Af
Anette Bonde

Ry Ry har fået sin egen musikforening. I november blev Musikværket Ry stiftet, og bestyrelsen er nu i gang med at få sat værket i drift. Der er en del administrative opgaver, inden det hele spiller, men derefter er der masser af gejst til at få skabt et egentligt musikmiljø.

Birgitte Højland er formand for bestyrelsen, der også tæller Søren Johansen, Peter Hald, Jacob Højland og Anton Vind. To af medlemmerne er i øvrigt under 18 år.

Birgitte Højland, formand for Musikværket Ry.

Birgitte Højland, formand for Musikværket Ry.

'God dynamik i området'

Birgitte Højland melder om stor positiv interesse for Musikværket, også fra lokalpolitikerne. Hun beretter også om et lokalsamfund, der har vind i sejlene i disse år. Hun er selv fra Ry, har boet andetsteds, men vendte tilbage for fem år siden.

"Ry har mange ressourcestærke folk, og over de seneste ti år er der kommet godt gang i bylivet, skolerne vokser, og der er virkelig en god dynamik. På den baggrund er der basis og momentum for musiklivet."

Hensigten med Musikværket Ry er både at arrangere musikbegivenheder selv, men også at samle trådene i det musikliv, der allerede findes på blandt andet højskolen, kirken, Mølleskolen, Gudenåskolen og Kulturskolen.

"I virkeligheden kan der foregå endnu mere, hvis alle de aktører blev bundet sammen."

Mange kendte musikere har også deres rod i Ry-området, og en del etablerede musikere har valgt at bosætte sig her. Af kendis'er kan nævnes Jette Torp, Shaka Loveless og hans far James Loveless, Lars Lilholt, Sander Sanchez, Jesper Frost Bylling fra Ole Frimer Band og Bragr, Eddi Jarl Sørensen der er trommeslager blandt andet hos Lars Lilholt, trommeslager Claus Daugaard, Marianne Lewandowski, Stine Bramsen og Peter Sommer.

Øvelokaler og scene

Birgitte Højland har selv en søn på 13, der spiller trommer. Det er hensigten også at finde et sted, hvor han og hans kammerater kan få øvelokaler og en scene. Og ikke mindst blive en del af et musikmiljø med mange andre musikere.

"Der er ikke rigtig noget for børn og unge i Ry. Hvis vi får lavet et miljø med øvelokaler og ældre musikere, kunne det være en del af svaret."

Når lokalerne er fundet er det meningen, at det også skal være mødested for anden kultur end musik.

Plads til flere

Der arbejdes også på at lave en bandcamp for unge til sommer og på at lave flere jamsessions. Ved nytårskuren i januar, der blev holdt i bibliotekets læsesal, var der for eksempel en forrygende stemning, koncert med det unge band Fat Cat Trio og jamsession med 10-12 lokale musikere.

Gejsten er som nævnt høj, men der bliver også brug for flere kræfter , når værket begynder at spille for alvor. Det er heldigvis både spændende og givende at være med, fortæller Birgitte Højland.

"Man møder driftige mennesker i lokalområdet på en helt anden måde, og man er med til at præge udviklingen i lokalsamfundet. Samtidig får man jo personligt også en hel masse retur."

Kvickly Ry Puljen, har allerede meldt sig med en anerkendelse i form af 20.000 kroner til nyt koncertanlæg.

Publiceret 22 February 2020 11:00