Fra venstre Dorte Egemose, Dorthe Jacobsen og Jessie Husom. De er tilsammen 254 år og er meget kede af, at Skanderborg Kommune har sparet deres svømmetræning væk. Foto: Sonne

Fra venstre Dorte Egemose, Dorthe Jacobsen og Jessie Husom. De er tilsammen 254 år og er meget kede af, at Skanderborg Kommune har sparet deres svømmetræning væk. Foto: Sonne

"Svømningen var vores sidste mulighed for at få os rørt"

Tre Skanderborg-kvinder er dybt skuffede over, at Skanderborg Kommune har nedlagt et tilbud om handicapsvømning

Af
Claus Sonne

Sparerunde "Jeg kan allerede mærke, at jeg ikke længere får rørt skuldrene. Så jeg må til fysioterapeut hver uge."

Ordene kommer fra 82-årige Jessie Husom, der sammen med 86-årige Dorthe Jacobsen og 77-årige Dorte Egemose er blandt de borgere, der fra årsskiftet har måttet undvære den 'handicapsvømning', som Skanderborg Kommune gennem 25 år har tilbudt jvnf. 'Lov om specialundervisning for voksne'. Tilbuddet er nedlagt for at spare cirka 450.000 kr.

De tre kvinder kan sagtens forstå, at Skanderborg Kommune skal spare.

"Men hvorfor har kommunen ikke spurgt os, om vi var villige til at betale noget af tilbuddet selv," spørger Dorthe Jacobsen.

"For mig er tilbuddet så vigtigt, at jeg var villig til at betale noget selv," tilføjer hun.

Kvinderne påpeger, at det efter deres opfattelse må være en fordel for Skanderborg Kommune, at de holder sig så fysisk friske som muligt i så lang tid som muligt.

"Svømmetræningen i de rammer, vi har været i, kan noget, vi ikke har mulighed for at finde andre steder. Og vand er nu engang vand og kan ikke sammenlignes med noget andet," fastslår Dorte Egemose og fortsætter:

"Det er uhyggeligt at mærke, hvor hurtigt der sker noget med ens muskelstyrke, når man ikke træner mere. Det går altså hurtigt i vores alder."

Ingen besked fra kommunen

Ingen af de tre kvinder har hørt noget som helst fra Skanderborg Kommune i forhold til, at tilbuddet er blevet nedlagt og hvad der så skal derefter.

"Ved den sidste svømning inden jul fik vi at vide, at nu var det slut. Men vi har intet hørt fra kommunen," siger Dorte Egemose og sætter ord på, hvorfor tilbuddet fra Skanderborg Kommune var så vigtigt for hende.

"Pga. et piskesmæld i nakken kan jeg kun svømme crawl og med maske, snorkel og svømmefødder. Det sidste må jeg ikke bruge i en almindelig svømmetime, og så er jeg afhængig af at have 'en fri bane', fordi jeg ikke kan løfte hovedet og kigge," fortæller hun.

Samme problem har Dorte Jacobsen, hvis syn ikke er ret godt længere.

"Jeg kan ikke se, at der kommer en svømmer mod mig. Det gør det umuligt for mig at svømme i en almindelig svømmetime. Der skal være en fri bane foran mig - eller i hvert fald nogle svømmere, der ved, at de skal passe på mig," for-klarer hun og konstaterer, at hun i den grad savner svømmetræningen.

"Mine skuldre har det ikke ret godt, så jeg kan eksempelvis ikke sidde på en motionscykel eller lave gymnastik med armene. Men jeg kan svømme og lave nogle øvelser i vandet, som jeg ikke kan lave andre steder. Det er det så desværre slut med nu," lyder det.

Jessie Husom konstaterer, at svømmetræningen er den eneste motionsform, hun har tilbage som mulighed.

"Det handler blandt andet om, at vand jo hjælper dig med at holde balancen," forklarer hun tilføjer:

"Sådan nogle som os passer bare ikke ind i den almindelige svømmetræning i svømmehallen. Så det er så ærgerligt, at tilbuddet er blevet nedlagt. For jeg vil meget hellere gå til svømning end til fysioterapi."

Publiceret 19 February 2020 19:00