En brandhane på Adelgade i Skanderborg. I løbet af 2020 vil denne røde sag få bedømt sin fremtid - måske vil den få lov at stå, måske vil den blive fjernet. Foto: Michael Wulff

En brandhane på Adelgade i Skanderborg. I løbet af 2020 vil denne røde sag få bedømt sin fremtid - måske vil den få lov at stå, måske vil den blive fjernet. Foto: Michael Wulff

Renovering

: Brandhaner nedlægges – og bevares

Østjyllands Brandvæsen har de sidste fire år arbejdet med et større renoveringsprojekt

Af
Michael Wulff

Siden 2016 har Østjyllands Brandvæsen arbejdet på at nedlægge og renovere brandhanerne i Skanderborg Kommune.

Når brandbilerne rykker ud, er en vandtankvogn ofte med i slukningstoget. Og den kan i 99 procent af tilfældene levere den mængde vand, som brandfolkene har brug for i slukningsarbejdet.

Vi vil have færre brandhaner, men til gengæld have nogle, hvor der er vand nok.

Lone Mossin, projektchef, Østjyllands Brandvæsen

Det fortæller projektchef ved Østjyllands Brandvæsen Lone Mossin.

”Vi vil bevare nogle brandhaner ud fra en risikovurdering. Er vi et område med beboelsesejendomme, så er det nødvendigt, at vi kan få nok vand hurtigst muligt, så der vil der fortsat være brandhaner.”

Færre haner ved villaer

Men i et villakvarter kan tankvognen som regel gøre det ud for vandforsyning. Er der brug for det, så kører den sammen med andre tilkaldte tankvogne i pendulfart til nærmeste større brandhane, der er placeret på de store drikkevandledninger.

”Det gamle brandhanenet var i dårlig forfatning, det renoverer vi nu og fjerner så de haner, som ikke er nødvendige. Vi vil have færre brandhaner, men til gengæld have nogle, hvor der er vand nok. Det er bedre at køre ét minut længere og så kunne fylde tankvognen på kun fem-seks minutter.”

Kommunen rundt

I Skanderborg Kommune har Østjyllands Brandvæsen været i Ry, Skovby, Galten og Låsby lige nu, mens Skanderborg og Hørning får besøg ved de røde standere i løbet af 2020.

Brandhanerne var tidligere et kommunalt anliggende, men fra 1. januar 2016 blev hanernes vedligeholdelse overdraget til brandvæsenet, som i dag opererer på tværs af kommunerne.

Publiceret 11 February 2020 18:30