Med regionsrådets beslutning om at begrænse STX-kapaciteten i oplandet til Aarhus går Skanderborg Gymnasium en klasse ned næste år fra ni til otte 1.g klasser. Pressefoto

Med regionsrådets beslutning om at begrænse STX-kapaciteten i oplandet til Aarhus går Skanderborg Gymnasium en klasse ned næste år fra ni til otte 1.g klasser. Pressefoto

Overkapacitet i Aarhus rammer Skanderborg Gymnasium

Alt for stor STX-kapacitet i Aarhus og problemer med at fordele antallet af elever fra udsatte boligområder får nu konsekvenser for de unge i Skanderborg Kommune

Af
Grethe Bo Madsen

uddannelse En alt for stor STX-overkapacitet samt udfordringer med at fordele elever fra udsatte boligområder på Aarhus-gymnasierne, kommer nu til at få konsekvenser for Skanderborg Gymnasium.

Regionsrådet har besluttet, at Skanderborg Gymnasium på lige fod med en række gymnasier i Aarhus samt Favrskov får en klasse mindre næste år i forhold til indeværende skoleår.

Dermed er Skanderborg Gymnasium, der ellers så frem til at byde 10 nye 1.g klasser velkommen efter sommerferien, i stedet begrænset til kun at optage elever svarende til otte klasser.

Det er ikke nok til at optage alle de elever, der forventes at vælge gymnasiet som deres 1. prioritet. Ser man på størrelsen af den årgang, der nu skal vælge ungdomsuddannelse og den andel, der plejer at vælge STX, så kan gymnasiet nemlig i år forvente, at 265 unge ønsker optagelse til det kommende skoleår.

Rektor på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl, frygter, at unge i Skanderborg ikke kan få deres ungdomsuddannelse lokalt, men i stedet må til Aarhus. Arkivfoto

Rektor på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl, frygter, at unge i Skanderborg ikke kan få deres ungdomsuddannelse lokalt, men i stedet må til Aarhus. Arkivfoto

Unge tvinges til Aarhus

Det giver panderynker hos gymnasiets rektor, Jakob Thulesen Dahl.

"Det er helt vanvittigt. Vi har et solidt elevgrundlag, en population, der vokser, og kapacitet til at rumme de ekstra elever. Alligevel skal vores unge ind til Aarhus for at løse deres problem med overkapacitet. Det giver jo ingen mening," konstaterer han.

"Selvom vi har en voksende søgning bliver vi sat ned til otte klasser, og kan kun optage 236 elever. Det betyder, at vi bliver nødt til at afvise elever der har søgt os som deres 1. prioritet."

Jakob Thulesen Dahl havde hellere set, at regionsrådet var gået en anden vej for at løse problemerne i Aarhus.

"De elever, der er et problem for blandt andre Viby Gymnasium, kommer fra udsatte boligområder og uddannelsesfremmede hjem. Derfor har gymnasiet en sværere skolemæssig opgave at løse. Løsningen er at tilføre Viby Gymnasium de nødvendige midler til at løse den udfordring, og så må vi andre gymnasier måske have lidt mindre. Lige nu forsøger man at fortynde sig ud af problemet ved at tvinge flere elever til at gå på de gymnasier, der har problemer, og sætter propper i os andre."

Får lov at overbooke

Ifølge regionsrådets næstformand, Hanne Roed (B) er det dog ikke sikkert, unge med Skanderborg Gymnasium som 1. prioritet, risikerer at blive sendt til Aarhus.

"Næste skoleår kan Skanderborg Gymnasium optage 266 elever, da der teknisk tillades en overbooking. Den valgte model er skræddersyet til næste optag. Ministeren er på vej med nye regler, måske med kvoter og distrikter for følgende år. Jeg er enig i at Skanderborg er bosætningsområde, og at det vil påvirke ønsker til udbuddet af ungdomsuddannelser," skriver hun i en kommentar til UgeBladet.

Publiceret 03 February 2020 19:00