Rektor på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl, frygter, at unge i Skanderborg ikke kan få deres ungdomsuddannelse lokalt, men i stedet må til Aarhus. Arkivfoto

Rektor på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl, frygter, at unge i Skanderborg ikke kan få deres ungdomsuddannelse lokalt, men i stedet må til Aarhus. Arkivfoto

Frit valg i fare:

Rektor frygter unge fra Skanderborg tvinges til Aarhus

Udfordringer Aarhus-gymnasierne imellem om en forsvarlig fordeling af elever med anden etnisk herkomst risikerer at ramme unge i Skanderborg

Af
Grethe Bo Madsen

campus Regionsrådet skal onsdag i denne træffe beslutning om optagelse på regionens østjyske gymnasier, og den beslutning kan meget vel få betydning for unge i Skanderborg Kommune. Beslutningen handler om en interne Aarhus-udfordring med at få fordelt elever med anden etnisk herkomst end dansk på en forsvarlig måde.

Her er et flertal af gymnasierne, herunder Skanderborg Gymnasium, enige om én fordelingsmodel, men Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium ønsker en anden model, som i højere grad tager hensyn til de to gymnasiers udfordring med en høj andel af elever med anden etnisk herkomst.

Konkret foreslår de to gymnasier, at kapaciteten sættes ned med 10 klasser på en række Aarhus-gymnasier og fastfryses på andre, herunder Skanderborg Gymnasium.

I stedet skal kapaciteten overføres til Viby og Aarhus Gymnasium, der dermed får bragt andelen af elever med anden etnisk herkomst ned.

Kan ikke få deres 1. prioritet

Rektor på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl, understreger, at han har stor forståelse for problematikken på Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium, men at de øvrige gymnasier allerede har strukket sig vidt.

"Vælger Regionsrådet den foreslåede fordelingsmodel fra Viby og Aarhus Gymnasium, så bliver konsekvensen, at mange flere unge end normalt ikke vil blive optaget på det gymnasium, der er deres førsteprioritet," konstaterer han.

"For os vil det betyde, at vi bliver fastfrosset på ni klasser. Lige nu ser det ud til, at vi ellers vil få ansøgere nok til 10 nye 1.g klasser og om få år 11. Skanderborg oplever en voldsom befolkningstilvækst, og det kan vi også mærke. De unge i Skanderborg Kommune burde kunne tage deres ungdomsuddannelse på vores campus, der jo rummer alle de gymnasiale retninger - også fordi vi i vores gode samarbejde med kommune og med hinanden bestræber os på at skabe sammenhæng."

Publiceret 29 January 2020 10:00