Arkivfoto

Skanderborg Gymnasium mister en klasse

Gymnasier i Aarhus, Favrskov og Skanderborg mister en klasse næste skoleår

Region Midtjylland har i dag truffet en beslutning i sagen om kapacitet og fordeling af gymnasieelever (STX) i Østjylland.

Der er for mange STX-pladser i Aarhus i forhold til efterspørgslen, og da gymnasierne ikke selv har kunnet blive enige om fordeling af eleverne, er beslutningen landet hos regionspolitikerne.

Regionsrådet har besluttet, at de populære gymnasier i Aarhus samt Favrskov og Skanderborg skal optage færre elever. Målet er at sikre, at gymnasierne i højere grad afspejler befolkningssammensætningen, og at der ikke sker en polarisering.

Regionsrådet indstiller til ministeren, at de fem Aarhus-gymnasier Egaa Gymnasium, Marselisborg Gymnasium, Aarhus Katedralskole, Risskov Gymnasium og Aarhus Statsgymnasium hver får en klasse færre næste år i forhold til det indeværende skoleår. Det samme gør Favrskov Gymnasium og Skanderborg Gymnasium.

"I Region Midtjylland ønsker vi, at alle STX-ansøgere har mulighed for et godt STX-tilbud i deres nærområde. Men det kræver, at kapaciteten er i overensstemmelse med ungdomsårgangenes størrelser, og at der i storbyområder ikke sker polariseringer mellem gymnasierne i forhold til elevsammensætning, som vi har set i Aarhus. Lavere kapacitet er en del af løsningen," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

Regionsformanden understreger, at overkapaciteten i Aarhus ikke må skabe problemer for gymnasier i oplandet (ved at elever herfra søger til Aarhus), ligesom unge fra Aarhus ikke skal optage pladser i oplandet, fordi de - måske på grund af elevsammensætningen - ikke vil søge det lokale gymnasium i for eksempel Viby eller Tilst.

I forhold til fordeling af gymnasieelever har regionsrådet besluttet, at elever fra 'udsatte' boligområder højst må udgøre 10 procent af gymnasiets elever. Det betyder, at en del elever fra Viby og Tilst vil blive henvist til et af de andre gymnasier i Aarhus.

jr

Publiceret 29 January 2020 17:53