Gl. Rye i stødet:

Lad op mens du handler

Bestyrelsen bag Dagli’Brugsen i Gl. Rye har taget initiativ til opsætning af en hurtiglader til elbiler, så kunder kan lynoplade, mens de køber ind i butikken

Dagli'Brugsen i Gl. Rye rider med helt i front på den grønne bølge. Fremover kan man her, som ved flere supermarkeder og butikscentre i de større byer, lade sin elbil hurtigt op, mens man handler. Her kan alle elbilister lade til 2,50 kr. per kilowatt time.

"Herude på landet går vi jo ikke i små træsko, så vi har fået opsat to forskellige ladere. Den ene er en semihurtig-lader, som giver kunder i elbil mulighed for at oplade op til seks gange hurtigere, end de kan på deres hjemmelader. Den anden lader er en langsommere vekselstrømslader, som primært skal bruges til en kommende dele-elbil," forklarer initiativtager Ole Jeppesen, der er med i bestyrelsen for Gl. Rye Brugsforening.

Deles om pladsen

Ladestanderne er placeret på Dagli’Brugsens parkeringsplads. Almindelige biler må stadig gerne bruge pladserne ved ladestanderne, for parkeringspladsen er for lille til at lave dedikerede ladepladser til elbiler, mener brugsforeningen.

"Kunderne må indtil videre deles om pladsen, men det skal nok gå, tror vi på. Fossildrevne kunder holder jo sjældent så længe ad gangen. Det vigtige er, at elbilisterne husker at handle i butikken, mens de lader. P-pladsen - og dermed laderen - er kun for kunder," påpeger Ole Jeppesen og tilføjer:

"På en god halv time kan man tanke strøm til små 100 kilometers kørsel. Med andre ord kan vores ladestation blive en kærkommen hjælp for elbilister, der er ved at køre flad."

Fremtidssikret opbakning

Anlæggets kabling og styreskab er overdimensioneret og dermed parat til en endnu større lader, når de engang i fremtiden bliver billigere.

Projektets samlede omkostninger udgør omtrent 190.000 kroner, og finansieringen består hovedsageligt af støttemidler fra Skanderborg Kommunes to-årige Landsbypulje og COOP’s Medlemsinnovationspulje. Begge puljer lagde i forbindelse med bevillingen vægt på et element af fremtidssikring.

"Vi er dybt taknemmelige over støtten. Det er rart, at andre kunne se fornuften i vores vidtløftige planer – og at der generelt synes at være opbakning til aktive landsbyer som Gl. Rye," konstaterer initiativtageren.

Næstformand for Gl. Rye Brugsforening, Martin Bernt Rud glæder sig også over realiseringen af projektet.

"I Byens Egen Butik forsøger vi altid at tage ny teknologi og nye muligheder i brug, når de er tilpas modne, og når de kan bidrage positivt til vores kunders dagligdag og livet i Gl. Rye. Det har vi f.eks. tidligere gjort med vores infoskærm og medlems-mobilapp - og nu gør vi det med elbilerne. Vi håber kort og godt, at initiativet vil trække en voksende skare af elbil-ejere til vores butik," understreger Martin Bernt Rud.

Næste fase er allerede indledt, nemlig anskaffelsen af en elektrisk delebil som supplement til ordningens eksisterende benzinbil.

Publiceret 12 January 2020 10:00