Vigtigt der også er mindre skoler med udskoling

180 borgere mødte lørdag op på Herskind Skole for at høre om planerne for en ny skolestruktur

Kultursalen var propfyldt, da 180 borgere fra Herskind, Sjelle og Skjørring lørdag mødte op på Herskind Skole og Børnehus for at høre mere om kommunens planer for en ny skolestruktur.

Fællesbestyrelsen for Herskind Skole og Børnehus samt Landsbyrådet for Herskind, Skivholme og Herskind Hede havde taget initiativ til borgermødet.

Formand for fællesbestyrelsen Lars Dahl og næstformand Sofie Boesen kunne fortælle, at Herskind Skole lever op til alle de kvalitetsmarkører, som politikerne har opsat som grundlag for arbejdet med ny skolestruktur. Men skolen lever ikke op til princippet om, at der skal være mindst to spor i udskolingen. Derfor ønsker fællesbestyrelsen at arbejde for, at skolen udvides, så der bliver to spor i både 7., 8. og 9. klasse.

Udfordringen ligger i både at finde rum til de godt 2000 flere skoleelever og 1000 ekstra daginstitutionsbørn, der ifølge prognoserne vil være i Skanderborg om 10-15 år og samtidig finde besparelser på for 10 mio. kroner på skolernes driftsbudget.

Derfor skal der tænkes nyt, understreger fællesbestyrelsen og Landsbyrådet, der allerede har indsendt breve til politikerne i Undervisnings- og Børneudvalget og Byrådet, med de første ideer til mulige lokale løsninger, der kan bidrag til den samlede løsning for kommunens udfordring.

Har meget at byde på

Aviaja Dahl Kilt fra Landsbyrådet understreger, at skolepolitik også er landsbypolitik, og at Herskind har mange aktiver at tilbyde de flere overbygningselever.

"Herskind ligger i den nordligste ende af kommunen og med en placering kun 16 km fra Aarhus er der stor interesse fra børnefamilier fra storbyen om at flytte til området. Den interesse vil vi gerne bibeholde i Herskind og gør derfor opmærksom på, at vi kan tilbyde nye borgere og unge mennesker i overbygningen alle vores gode kvaliteter her i landsbyen."

På mødet blev der nedsat en koordineringsgruppe, der skal arbejde videre med skolestrukturen og bevarelsen af overbygningen på Herskind Skole- og Børnehus. Der blev også informeret om en ny Støtteforening for skolen, der skal samle midler, som kan støtte elevernes muligheder for endnu bedre trivsel og være med til at gavne fællesskabet. Opbakningen var så stor, at Støtteforeningen holdt stiftende generalforsamling allerede mandag 6. januar.

Efter mødet fik Herskind opbakning fra byrådspolitiker John Haarup Laursen (DF).

“En så positiv indgang til så alvorlig en ting, hvor den lokale skoles udskoling er i fare, kan ikke undgå at få os politikere til at tænke os om en ekstra gang. Det handler ikke om at gå på barrikaderne og sætte hårdt mod hårdt, men gå i dialog og finde en løsning på,, hvordan der fortsat kan være udskolingsklasser på Herskind Skole. Skanderborg Kommune har behov for, at der også er mindre skoler, der har udskoling, og en af disse bør være Herskind skole. Alt skal ikke samles i de store centerbyer," siger han.

Publiceret 07 January 2020 16:00