Jes Brix Lauridsen og Lasse Storm med en omgang aftensmad.

Jes Brix Lauridsen og Lasse Storm med en omgang aftensmad.

Sejler verden rundt: Jagter det gode liv

Jes Brix Lauridsen fra Skanderborg og makkeren Lasse Storm er i gang med en usædvanlig rejse, der først slutter i 2022

Af
Claus Sonne

Hvad er et godt liv? Og er der verden over forskel på opfattelsen af et godt liv?

Det er, ret forsimplet, hvad 40-årige Jes Brix Lauridsen og 37-årige Lasse Storm helt bogstaveligt har sat sejl for at finde finde ud af. Det sker i regi af forskningsprojektet 'Life X', hvor de to 'life explores' i en italienskbygget 45 fod lang sejlbåd årgang 98 sammen med skiftende gaster sejler kloden rundt og undervejs forsker i det gode liv.

Jes Brix Lauridsen er opvokset i Skanderborg med skolegang på Morten Børup Skolen og Skanderborg Gymnasium. Efter at have boet i København i en årrække og arbejdet som først hjerneforsker og derefter med videnskabelig formidling, har han de næste tre år igen rykket adressen til Skanderborg.

Stopper pga. storme

Det vil dog være begrænset, hvor meget Jes kommer til at opholde sig i byen, selv om han og Lasse Storm, har indlagt pauser i deres rejse, pauser hvor nogle bruges i Danmark.

"Vi kommer tilbage til Danmark om et års tid. Vi er nødt til at holde en pause i Australien pga. stormsæsonen. Så det er næste gang, jeg kommer til Skanderborg," forklarer Jes, der mødte produktionslederen Lasse Storm i 2000.

Se flere billeder her:

Undervejs kloden rundt skal duoen Jes og Storm møde en række forskere med speciale i alt fra hjerneforskning og filosofi til sociologi og psykologi. På listen står også 'almindelige mennesker'. Formålet er at dykke ned i forskellige kulturer og kigge på, hvordan sociale strukturer og relationer, kunst, penge, gener og meget andet spiller ind på vores opfattelse af 'det gode liv'.

"Det bliver rigtig spændende. Jeg er glad for, at har den opgave at løse, for selv om vi glæder os til sejlturen, så er der tale om en lang tur. Så det er godt, at vi har forskningsprojektet til at sætte en ramme for vores dagligdag," siger Jes, der sammen med Storm har brugt tre år på at planlægge turen.

"Det bliver nu, fordi det passer ind i det sted, vi er i vores liv nu. Vi har ikke nogle forpligtelser over for koner eller børn. Og: I sådan en almindelig hverdag kan man godt vågne op og være lidt paralyseret. Det kommer ikke til at ske på denne tur," fortæller Jes, der besøgte UgeBladets redaktion, få dage inden han og Storm satte af på Tenerife med retning på tværs af Atlanten med Caribien som målet.

Styr på sikkerheden

Rent sejladsmæssigt har duoen i omegnen af seks år på bagen. Inden da er der brugt mange timer på blandt andet et kitesurferbræt.

"Så vi har styr på havet, vandet og bølgerne, selv om vi med garanti kommer ud i nogle situationer, vi ikke har stået i tidligere. Vi har brugt rigtig, rigtig mange timer på at gøre båden klar, og vi kan 'skrue' på de ting, der kan gå i stykker. Og så har vi fundet nogle gode gaster. Vi er helt trygge ved båden, der har fået den helt store tur," konstaterer Jes og fortsætter med et smil:

"Desuden er båden pakket med sikkerhedsudstyr. På den front er vi ret godt med."'

Fakta

Ruten Jorden rundt, de to første år

 • 2019
 • 28. juli: Afgang København.
 • August: Den Engelske Kanal og Biscayen.
 • September: Spanien og Portugal.
 • Oktober/november: Medeira og De Kanariske Øer.
 • December: Atlanterhavet.
 • 2020
 • Januar/februar: Caribien og Columbia.
 • Marts: Panamakanalen og Panama.
 • April/maj: Galápagos og Stillehavet.
 • Juni/juli: Fransk Polynesien.
 • August: Cook Øerne og Tonga.
 • September/oktober: Fiji og New Zealand.

Publiceret 05 January 2020 11:30