Som talent-koordinator ser Anne Skaarup det som sin pligt at bakke ethvert talent op. Talent handler ikke om at få høje karakterer, men om et fagligt drive, understreger hun. Foto: SCU

Som talent-koordinator ser Anne Skaarup det som sin pligt at bakke ethvert talent op. Talent handler ikke om at få høje karakterer, men om et fagligt drive, understreger hun. Foto: SCU

Talent-koordinator: Det handler om viljen til at knokle

Anne Skaarup er talent-koordinator på SCU, hvor hun brænder for at give unge en ekstra udfordring

Uddannelse "Talent handler om at have det der ekstra gear, som gør, at man har viljen til at knokle for at blive klogere og udvikle sig. Og netop dét drive, motiverer også mig," forklarer Anne Skaarup,der er talent-koordinator på SCU, Skanderborg-Odder Center for Uddannelse.

I 2019 lykkes det HHX i Skanderborg som det eneste handelsgymnasium i landet at have elever med i den prestigefyldte konkurrence, Projekt Forskerspire 2019. I alt deltog otte elever fra SCU i projektet, og Asger Mikkelsen, blev endda nomineret til vinderprisen.

"Det er helt utroligt. På landsplan er vores elever de eneste fra HHX, og samtidig er vi blandt de gymnasier, der samlet set har flest elever med i konkurrencen. Jeg er bare så stolt," understreger Anne Skaarup, der har arbejdet på SCU i 39 år.

"Jeg har altid været meget begejstret for mit arbejde og er det stadig efter så mange år. Jeg har selv et stort drive og får så meget igen fra de unge mennesker. Jeg siger til dem, at de skal gribe dagen og få noget ud af den, og når de så gør det og hopper med, så er det bare den fedeste oplevelse og en kæmpe tilfredsstillelse for mig," siger hun.

Bakker alle talenter op

Talent-aktiviteterne på SCU begyndte for alvor at tage fat for seks år siden, da Anne Skaarup fik en lys idé.

"Jeg var nysgerrig på, hvad der fandtes af talenttilbud rundt omkring i Danmark og begyndte at opsnuse, hvad der kunne være relevant for vores elever at deltage i. Langsomt begyndte det at vokse," forklarer hun.

I dag har SCU en lang række talent-aktiviteter. Ud over Projekt Forskerspirer er der blandt andet Master Class, Akademiet for Talentfulde Unge, Praktik i Udlandet, Nordic Sac Conference og forskellige talent-konkurrencer som eksempelvis Ernst & Young.

"Jeg plejer at sige, at dem, der har evnen, har pligten. På SCU er der den her ånd, at vi bakker ethvert talent op. Det kan være et sprogligt, økonomisk eller eksempelvis et musisk talent. Måske har man talent for at spille sækkepibe, og så bakker vi op om det. Man kan også have talent for at bidrage til fællesskabet ved at lave arrangementer på skolen eller sidde i Elevrådet. Talent er mange ting. Fællesnævneren er, at man gør et stort stykke arbejde og engagerer sig," siger Anne Skaarup og fortsætter:

"Talent handler ikke om 12-taller, men om et fagligt drive. Det der ekstra gear, som gør, at man har viljen til at knokle for at blive klogere og udvikle sig. Og netop dét drive, motiverer også mig, og gør mig glad," siger Anne Skaarup.

Positiv snebold-effekt

For talent-koordinatoren er det en hjertesag og en stor, personlig tilfredsstillelse at se elever præstere ud over, hvad de selv troede var muligt. Hun oplever, hvordan det giver eleverne større selvtillid, større netværk, mere sammenhold, mere mod på tilværelsen og viden ud over det sædvanlige.

"Det virker som en positiv sneboldeffekt på dem. Det er startskuddet til en personlig udvikling, som gør dem godt. Man kan se, at de trives og vokser. Det gør mig umådelig stolt og glad, og jeg tror også, at de godt kan se lyset i mine øjne," siger Anne Skaarup.

Hun sætter stor pris på, at der i dag er en anerkendende kultur på SCU, hvor det er helt okay at have et fagligt drive og et højt ambitionsniveau.

"Vi klapper i klasserne, når noget går godt, og nogen gør det godt. Vi fortæller højlydt om vores succeser, eksempel på vores store morgensamlinger. Vi fortæller også om det ude i den store verden på de sociale medier, i aviser og på hjemmesider. På den måde løfter vi hinanden i flok," siger Anne Skaarup.

Ifølge Dansk Erhverv er HHX på SCU et af landets bedste handelsgymnasier til at løfte sine elever. Den seneste undersøgelse fra Dansk Erhverv viser således, at HHX i Skanderborg på landsplan ligger med helt i toppen på en 3.plads i løfteevne.

bo

Publiceret 31 December 2019 09:00