Ideen til forskerspirer-projektet fik Asger i USA, hvor han boede hos to familier med forskellige politiske synspunkter. det smittede af på hans egne holdninger, og han fik lyst til at undersøge, om det er en generel tendens. Foto: SCU

Ideen til forskerspirer-projektet fik Asger i USA, hvor han boede hos to familier med forskellige politiske synspunkter. det smittede af på hans egne holdninger, og han fik lyst til at undersøge, om det er en generel tendens. Foto: SCU

Årets Forskerspire:

Asger var den eneste HHX-elev

'Det var vist ikke så godt,' tænkte Asger, der måneder senere blev nomineret til finalet i Årets Forskerspirer

Som den eneste HHX-elev i Danmark blev Asger Mikkelsen fra SCU nomineret i den prestigefyldte konkurrence Årets Forskerspire 2019, som Københavns Universitet står for.

I slutningen af november rejste Asger Mikkelsen til København sammen med sine forældre og bedstefar. Med i bagagen havde han to kæmpestore A0-plakater, en i rød og en i blå, sirligt sammenrullede og klar til at blive hængt op på Københavns Universitet.

Som den eneste HHX-elev i hele Danmark blev Asger Mikkelsen nomineret til Årets Forskerspire 2019 i kategorien ”Samfundsvidenskab”.

Kæmpe chok

Derfor var han inviteret til København for at fremlægge sine hovedpointer for forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og rektor for Københavns Universitet Henrik C. Wegener. Pointerne var nøje plottet ind på de to store plakater.

"Jeg meldte mig til Projekt Forskerspire, fordi det lød spændende. Jeg ville gerne prøve at gå i dybden med et emne, men havde ikke forestillet mig, at jeg ville blive nomineret. Det var et kæmpe chok. Egentlig havde jeg følelsen af, at mit projekt ikke var super godt. Men pludselig midt i en historietime var der en fra D-klassen, der skrev 'tillykke med nomineringen' til mig. Jeg troede, at han jokede," fortæller Asger Mikkelsen, der går i 3.g på HHX, der er en del af SCU, Skanderborg-Odder Center for Uddannelse.

Bedstefar med i København

Projekt Forskerspirer, der er en af talent-aktiviteterne på SCU, er et landsdækkende tilbud til elever på de fire gymnasiale ungdomsuddannelser HF, HHX, HTX og STX. Projektet er for elever i 2.g. eller 1.hf, der har et stort fagligt overskud.

"Jeg skyndte mig at ringe til mine forældre, som blev vildt glade og stolte, og det samme gjorde min bedstefar, så alle var med i København, da jeg skulle fremlægge mit projekt på universitetet derovre. Vi tog afsted dagen før, boede på hotel og spiste på restaurant. Det var vildt hyggeligt," siger Asger Mikkelsen.

Fik idé i USA

Projekt Forskerspirer 2019 blev skudt i gang i begyndelsen af året, og 330 elever fra hele landet var med fra start.

Kun 105 af dem fik afleveret et projekt, og derudaf blev kun 12 nominerede. Deri blandt Asger Mikkelsen med projektet 'Menneskers indflydelse på individets politiske holdning'.

"Ideen stammer fra USA, hvor jeg var på udveksling i et år. Her boede jeg hos to forskellige familier, den ene liberal den anden konservativ. To meget forskellige værdisæt, og jeg kunne mærke, at mit verdenssyn ændrede sig, alt efter hvor jeg boede. Derfor synes jeg, at det kunne være spændende at finde ud af, om det er en almen problemstilling, at man nemt lader sig påvirke, eller om det er et enkeltstående tilfælde," forklarer Asger Mikkelsen.

Mere selvsikker

Selvom Asger Mikkelsen ikke vandt med sit projekt, er han alligevel meget glad for at have deltaget.

"Vi var jo otte elever fra forskellige klasser på SCU, som har været med i Projekt Forskerspirer, og det har været fantastisk at lære de andre at kende. Vi har haft det vildt sjovt på turene til København, så socialt har jeg fået rigtig meget ud af at være med. Derudover er jeg også blevet mere selvsikker og selvstændig," siger han og giver samtidig et stort skulderklap til skolens talent-koordinator Anne Skaarup.

"Der har virkeligt været fin opbakning. Skolens koordinator er et samlingspunkt for os elever, og vi kan mærke, at hun brænder for det og vil os det bedste, og det engagement smitter af og får os til at præstere det bedste, vi kan," vurderer Asger Mikkelsen.

Publiceret 24 December 2019 10:00