Byrådet missede stor besparelse.

Byrådet missede stor besparelse.

Farvel til besparelse på 11-14 mio kr.:

Politisk 'bøvl' koster kommunekassen dyrt

Venstre kunne ikke blive enige med resten af partierne i byrådet om et fremrykket børnehavebyggeri i Hørning.

Af
Claus Sonne

Et 'kunstgreb', der kan spare kommunen for 11-14 mio. kr. i forbindelse med opførelsen af en ny børnehave i Hørning, bliver ikke til noget - selv om ALLE partier i byrådet kalder det en god idé. Og ja, det lyder underligt.

Efter planen skal der bygges en ny skole i Hørning i 2022 og en ny børnehave i 2024. Den kommunale forvaltning har fundet ud af, at man ved at rykkede børnehavebyggeriet til 2022 kan spare 11-14 mio. kr. via en 'sambyg-gevinst'. Det kræver dog, at man her og nu tager 17,5 mio. kr. fra kommunekassen, hvilket økonomidirektør Jørn Prætorius har nikket ja til.

Men fordi forvaltningen først havde spareforslaget klar, efter at der var lavet et budgetforlig for de kommende år, så skal samtlige partier, der var med i forliget, hvilket vil sige alle partier i byrådet, sige ja til at tage de 17,5 mio. kr. fra kassen. Det siger alle partier ja til, men alligevel bliver spareplanerne ikke til noget.

Venstre ville på onsdagens byrådsmøde nemlig ikke sige ja her og nu. I stedet vil man have nye prognoser for børnetallet i Hørning.

Vi kan næsten få en ny institution til halv pris. Venter vi to år, skal vi bruge 30 i stedet for 17,5 mio. kr

"Prognoser er svært styrbare, og de seneste prognoser er næsten et år gamle. I Venstre vil vi gerne vide, om tallene holder," sagde Jens Szabo (V).

Anders Rosenstand Laugesen (V) konstaterede, at muligheden for at spare de mange millioner er vand på Venstres mølle.

"Alle er for fremrykningen, så det er mærkeligt, at Socialdemokraterne mener, at det her skal falde. Det hele er gået meget hurtigt, og vi kan med fordel undersøge flere ting. Hvis vi udskyder beslutningen en måned, betyder det bare, at færdiggørelsen af skolen skydes en måned. Men der er svært at arbejde med ultimative krav, som vi har mødt. Og det giver ingen mening at skyde et projekt ned, som vi er enige om," sagde Laugesen på byrådsmødet.

Claus Leick (SF) var en af mange, der ærgrede sig.

"Vi bruge jo ikke flere penge, vi sparer. Vi har jo fået at vide, at der ikke er nye prognoser klar før i april eller maj. Derfor er det nu eller aldrig, vi skal sige ja," sagde Leick og blev bakket op af Anne Heeager (R).

"Hvis Venstres bedste argument er, at man ikke tror på prognoserne, kan jeg næsten ikke tro det. Vi har jo fået præsenteret prognosetallene af administrationen. Hvordan skulle tallene bliver anderledes af, at vi sender dem tilbage," spurgte en undrende Heeager.

Søren Nielsen (S) konstaterede ganske korrekt, at uenigheden i byrådet koster dyrt.

"Vi kan næsten få en ny institution til halv pris. Venter vi to år, skal vi bruge 30 i stedet for 17,5 mio. kr.," sagde Nielsen.

Publiceret 19 December 2019 11:30