Jens Bastrup, direktør hos Skanderborg Forsyning. Pressefoto

Jens Bastrup, direktør hos Skanderborg Forsyning. Pressefoto

50 år med vand fra Fredensborgværket

Fredensborgværket i Skanderborg blev bygget i 1969 for at levere drikkevand til det dengang nye boligområde ved Højvangen

Skanderborg Da Fredensborgværket åbnede for hanerne for 50 år siden, erstattede det et mindre vandværk ved Holtskovgårdsvej.

I dag leverer Fredensborgværket drikkevand til den østlige del af Skanderborg og Skanderborg Midt, og der er et sket meget, siden vandværket dengang.

"På den tid kørte man vandværkerne med tidstyring, mens det i dag er trykstyret, hvor der automatisk starter pumper, som er indstillet på forskellige trin. Det er både hurtigere og mere økonomisk at drive vandværk i dag, da trykket holdes konstant ved varierende vandmængde," forklarer Jørgen Hermann, som var driftsleder for vand og kloak i Skanderborg i 15 år og i dag er pensioneret

På Fredensborgværket er der en rigtig god vandkvalitet, således at det kun er nødvendigt at filtrere vandet gennem sandfiltre for at fjerne jern og mangan, inden det pumpes ud til forbrugerne.

Skoven ved Anebjerg

Udover Fredensborgværket driver Skanderborg Forsyning fire andre vandværker og leverer rent drikkevand til 6.000 kunder i Skanderborg, Stilling-Gram og Herskind. Derudover er der en del mindre private vandværker i Skanderborg kommune.

Hos forsyningen har de hele tiden fokus på at passe på grundvandet. Derfor igangsatte den daværende vandforsyning i Skanderborg, Naturstyrelsen og Skanderborg Kommune i 2006 et skovprojekt på landbrugsjorden ved Anebjerg for at beskytte det område, værkerne henter grundvandet fra.

"Det er en stor fornøjelse at se, hvordan Skanderborg Kommune og Naturstyrelsen har skabt et rekreativt rum med skov tæt på byen. Det giver forbrugerne enormt meget værdi, at vi passer på grundvandet og samtidig skaber et grønt boligområde, som kan håndtere både almindeligt regnvand og ekstrem regn,” forklarer Jens Bastrup, direktør hos Skanderborg Forsyning og fortsætter:

”Jeg har netop fejret 10 års jubilæum hos Skanderborg Forsyning, og jeg tænker ofte på, at de beslutninger vi tager i dag, har stor betydning for vandressourcerne om 50 år. Vi skal derfor hele tiden tænke bæredygtigt og arbejde ud fra det lange perspektiv.”

gs

Publiceret 18 November 2019 14:30