Det synlige bevis på 2. pladsen i Tivoli. Foto: Michael Wulff

Det synlige bevis på 2. pladsen i Tivoli. Foto: Michael Wulff

Græskar: En hobby der spreder sig helt vildt

Ole Christensen tvivlede på, om hans kæmpe græskar var kæmpe nok til Tivoli i København. Det var det.

Af
Michael Wulff

NR. VISSING Til daglig er han i færd med at opføre de største byggerier i Østjylland. I fritiden er det ikke mindre stort.

"Jeg er jord og beton'er og har været med på Skejby Sygehus, Dokk1 og Moesgaard. Når jeg har fri og skal stresse af, så dyrker jeg græskar - kæmpe græskar," siger Ole Christensen.

Han er netop kommet hjem fra en tur til København, hvor hans store passion høstede en flot 2. præmie, da han fik bakset det 352,5 kg store græskar ind ved Plænen.

"Og konferencieren var vældig glad for at høre min historie, så jeg blev interviewet i fem minutter," siger Ole, da vi mødes i hjemmet i Nr. Vissing.

Frø fra USA og Canada

Her fik han for et års tid siden en idé, da han sad og surfede på YouTube. En amerikansk film viste noget med kæmpe græskar.

"De sælger jo mikrofrø derovre, frø, som jeg bestilte hjem sammen med nogle frø fra Canada, hvor de også dyrker disse kæmpegræskar."

Ole Christensen dykkede så ned i den videnskab, det er, at sætte frøene sammen.

"Ja, jeg var 'bien'. Jeg bestøvede planter og sørgede med glasklokke for, at intet insekt kom ind og forstyrrede processen. Sådan et frø har jo en stamtavle. Du får at vide, hvem der er 'mor og far' oprindeligt."

Helt vildt pladskrævende

Ole nørdede hele sidste vinter. I april kom urtepotten frem, og med hjælp fra UV-lys i 18 timer i døgnet og varme, fulgte han væksten tæt.

"I maj plantede jeg ud. Lidt herfra, for sådan et græskars rødder spreder sig over 140 kvadratmeter, som et parcelhus."

Han lånte lidt jord hos en af naboerne, som til gengæld nyder Oles hjemmedyrkede kartofler.

Energi fra bilbatteri

Maj 2019 gav natlig frost, så nu skulle der tænkes kreativt.

"Jeg byggede en plastiktunnel over det spirende græskar og satte en temperaturmåler op, som tændte en varmeblæser med strøm fra et bilbatteri. Ellers var det jo 'game over'."

Rødderne gror stærkt. På blot en måned er de seks meter lange.

"Så måler jeg rundt om græskarret. Tre tal fortalte, at det vejede 290 kg - danmarksrekorden er 589. Så der var lang vej endnu."

Men opfordret af arrangørerne i Tivoli, fik Ole hjælp af landmandsnaboen, der med sin minilæsser satte græskarret på en trailer og så afsted mod hovedstaden.

"Mit bidrag fik 2. præmie, men jeg er også på friland. De andre kom fra drivhuse, hvor du lettere kan styre det."

Nu skal han i gang med at planlægge 2020. "Der skal den have på alle tangenter. Jeg skal være med igen."

Publiceret 06 November 2019 18:30