Som en del af budgettet for de kommende år er det besluttet, at der skal ses nærmere på, om bygningsmassen på skole og daginstitutionsområdet bruges optimalt. Første offer på det alter er Columbusskolen, der må vinke farvel til en ny skolebygning, der efter planen er klar i 2020. Bygningen skal nu huse en børnehave. Foto: Grethe Bo Madsen

Som en del af budgettet for de kommende år er det besluttet, at der skal ses nærmere på, om bygningsmassen på skole og daginstitutionsområdet bruges optimalt. Første offer på det alter er Columbusskolen, der må vinke farvel til en ny skolebygning, der efter planen er klar i 2020. Bygningen skal nu huse en børnehave. Foto: Grethe Bo Madsen

Budget med velfærdsgok:

"Vi drukner i vores egen succes"

Byrådet har vedtaget smalhalsbudget med besparelser for 19 mio. kr. til næste år voksende til 60 mio. kr. i 2023

Af
Grethe Bo Madsen

Budget 2020 Der var ikke meget at smile af, da byrådet onsdag tog den sidste debatrunde i byrådssalen om budgettet for de kommende fire år.

Et budget, der selvom kommunen bruger flere penge end nogensinde før, samtidig rummer de største besparelser siden finanskrisen, startende med 19 mio. kr. til næste år, voksende til 60 mio. kr. i 2023.

Vi skal skabe et overskud i budgettet for at skaffe penge til at sikre kapaciteten i blandt andet vuggestuer, børnehaver, skoler og plejeboliger

Borgmester Frands Fischer (S)

En opgave, der med borgmester Frands Fischers (S) ord har været svær, men nødvendig for at få et budget i nogenlunde balance.

"Vi oplever i Skanderborg en voldsom tilflytning i de her år, og det giver os nogle udfordringer, vi er nødt til at adressere i det her budget. Der er ret mange reduktioner i spil, det er vi kede af. Det skyldes den tilvækst, vi har i kommunen," understreger han.

"Vi skal skabe et overskud i budgettet for at skaffe penge til at sikre kapaciteten i blandt andet vuggestuer, børnehaver, skoler og plejeboliger."

Sammen med budgettet har byrådet derfor udarbejdet en 10-årig investeringsoversigt for at kunne følge med de nødvendige investeringer. Lægger man de beløb sammen løber det op i 1,4 mia. kr. over de næste ti år.

Kloge kvadratmeter

Som en del af budgettet skal Undervisnings- og børneudvalget frem til juni 2020 sætte lup på, hvordan bygningsmassen på skole- og daginstitutionsområdet anvendes så optimalt som muligt for at undgå kvalitetsforringelser.

Vi står med den ene fod ud over afgrunden. Om et år har vi tømt kommunekassen, og det bliver kun værre i årene fremover

Jens Szabo, (V)

Eller sagt med andre ord, findes der ikke nogen såkaldte kloge kvadratmeter, der kan udnyttes bedre, så skal der spares på de varme hænder. Det første offer på det alter er Columbusskolen, som i stedet for at rykke ind i en nybygget skole til næste år i stedet må vige pladsen for en børnehave.

"Lykkes vi ikke med det, så bliver vi nødt til at spare på personale, løntimer og normeringer," konstaterer borgmesteren.

Dramatikken i budgettet blev understreget yderligere af Venstres politiske ordfører, Jens Szabo:

En fod ud over afgrunden

"Vi står med den ene fod ud over afgrunden. Om et år har vi tømt kommunekassen, og det bliver kun værre i årene fremover," indledte han og fortsatte med at dundre mod en uretfærdig udligning, der blandt andet betyder, at store kommuner som Aarhus og København kan søsætte prestigebyggerier og forbedre infrastrukturen, samtidig med at skattetrykket der er henholdsvis 1,3 og 1, 9 procent lavere end i Skanderborg.

Vi er en kommune, der på overfladen skulle være en af Danmarks bedste. Vi har nogle af de borgere, der tjener allermest, og det vælter inde med nye borgere. Det burde være en succeshistorie. Men vi er ved at drukne i vores egen succes

Claus Leick (SF)

"Budgettet er historisk, fordi vi aldrig før har skubbet så store økonomiske problemer foran os, som vi gør nu," konkluderer han.

Dansk Folkepartis Martin Frausing Poulsen, der allerede ved budgetforliget sammenlignede processen med en tandudtrækning – uden bedøvelse – mener nu, at en sammenligning med rockbandet Guns’n’Roses er på mere dækkende.

Pistol for panden

"Mange vil opleve at få pistolen sat for panden med de besparelser, der nu strøs ud med rund hånd. Vi har for længst passeret det punkt, hvor borgerne i Skanderborg får den service, de har krav på," mener han.

Også SF’s Claus Leick understregede det paradoksale i et stå med begravelsesminer i en situation, hvor der bruges flere penge end nogensinde før:

"Det burde jo være hurra-hurra, og når det ikke er det, så er det fordi, det er en paradoksal situation vi står i. Det har været det sværeste budget nogensinde med mange ubehagelige beslutninger. Vi er en kommune, der på overfladen skulle være en af Danmarks bedste. Vi har nogle af de borgere, der tjener allermest, og det vælter inde med nye borgere. Det burde være en succeshistorie. Men vi er ved at drukne i vores egen succes, og det er vi nødt til at reflektere over," konstaterer han.

Publiceret 04 November 2019 18:30