Låsby: 15.000 kr. i bøde til raketentusiaster

En ejendom i Låsby var fyldt med farlige stoffer, der blev ulovligt opbevaret

Af
Claus Sonne

Låsby Retten i Horsens har idømt Danish Space Challenge en bøde på 15.000 kroner for ulovlig opbevaring af kemikalier, der skulle bruges til at fremstille raketbrændstof på en ejendom på Skovsrodvej.

Egentlig var sagen afsluttet på grund af forældelse. Men Statsadvokaten i Viborg omgjorde den beslutning. Derfor måtte raketfolkene med formand Jeppe Locht i spidsen alligevel en tur i retten.

Danish Space Challenge, der er en forening for amatør-raketentusiaster, var af anklagemyndighedens krævet idømt en bøde på 150.000 kr., men beløbet endte altså med at blive 10 procent af dette.

Af anklageskirftet fremgår det, at der på adressen i Låsby op til 15. november 2015 blevet opbevaret 1000 liter svovlsyre og 650 liter salpetersyre, 54 kilo aluminiumspulver og 50 kilo ammoniumperchlorat. Blandet med andre kemikalier på stedet ville der kunne fremstilles 202 kilo eksplosivstof.

Opbevaringen var ifølge anklageskriftet sket uforsvarligt. Der manglende blandt andet låse på det skabe, stofferne blev opbevaret i. Eksempelvis var 400 liter furfurylalkohol og et halvt kilo ammoniumhydrogendifluorid ikke låst ind. Begge stoffer er giftige.

Danish Space Challenge havde heller ikke sørget for en tilladelse fra Skanderborg Kommune til hverken at opbevare farlige stoffer eller til at blande raketbrændstof.

Publiceret 03 November 2019 11:30