De over 200 beboere på Landsbyen Sølund har ikke siden den 1. januar 2018 haft en fasttilknyttet læge. Arkivfoto: Per Bille

De over 200 beboere på Landsbyen Sølund har ikke siden den 1. januar 2018 haft en fasttilknyttet læge. Arkivfoto: Per Bille

Sølund:

Regionen vil søge om dispensation til læge

Da den faste huslæge i Landsbyen Sølund i Skanderborg opsagde sin stilling pr. 1. januar 2018, opstod der et problem. Det viste sig, at der slet ikke var hjemmel i den nuværende sundhedslov til at ansætte en ny huslæge på de samme vilkår

Af
Henrik Grønvald

JP Aarhus

Landsbyen Sølund i Skanderborg har i snart to år måttet benytte sig af lægevikarer, fordi der ikke længere er en fast læge på bostedet.

Region Midtjyllands forretningsudvalg har derfor indstillet til regionsrådet, at regionen skal søge dispensation hos Sundheds- og Ældreministeriet til at etablere en regionsklinik for de 216 fysisk og psykisk handicappede beboere.

Formanden for Udvalget for nære sundhedstilbud, Anette Roed (S), beklager, at en løsning har trukket ud.

"Det har været svært at få lægedækning i forhold til den her gruppe patienter, som vi gerne vil tage vare på," fortæller hun.

Indstillingen, som forretningsudvalget nu har tiltrådt, går ud på i første omgang at genannoncere opgaven hos de praktiserende læger.

"Vi har pligt til at afsøge, om der skulle være praktiserende læger nu, som ønsker opgaven, og vi skal sikre, at det marked er helt afsøgt," siger hun.

Samtidig skal samarbejdsudvalget med de praktiserende læger finde ud af, om det er muligt at strikke en model sammen, som kunne gøre det attraktivt at blive læge i Landsbyen Sølund.

"Er der ingen læger, som vil gå ind i det, og kan vi ikke finde en konstruktion med de praktiserende læger, må vi kigge efter andre muligheder," siger Anette Roed.

Da den faste huslæge i Landsbyen Sølund i Skanderborg opsagde sin mangeårige stilling med virkning fra den 1. januar 2018, opstod der et problem. Det viste sig, at der slet ikke var hjemmel i den nuværende sundhedslov til at ansætte en ny huslæge på de samme vilkår. Forretningsudvalget vil nu søge dispensation om hos Sundheds- og Ældreministeriet om at gøre det alligevel.

Ifølge landsbyleder Lone Bahnsen Rodt, Landsbyen Sølund, er en vikarordning uholdbar i længden.

"Det har bestemt ikke været optimalt. Kendskabet til beboerne, organisationen og medarbejdere er en kæmpe fordel, og det er svært at oparbejde, når man vikarierer i to eller tre måneder," fortæller hun.

Speciel opgave

Hun mener ikke, at regionen kan klandres, at beboerne nu i månedsvis er blevet behandlet af forskellige læger.

"Vi føler ikke, at regionen har svigtet os. Regionen har forsøgt at finde en løsning, og det, ser vi frem til, sker inden længe," siger Lone Bahnsen Rodt.

Hun ønsker sig en regionsklinik i landsbyen med en fasttilknyttet læge, men erkender også, at det er en speciel opgave at være ene læge med over 200 patienter.

"Det kan måske for nogle læger opleves som lidt ensomt, når man ikke er i et lægehus eller på et sygehus. Der er ikke andre læger at spare med, så lægen skal diagnosticere via dialog med det primære personale, som er omkring vores beboere, for de fleste har ikke noget verbalt sprog," forklarer hun.

Publiceret 28 October 2019 18:30