Holger er 80 pct. selvforsynende med foder

Holger Hedelund Poulsen, som driver Ejer Møllegård nær Skanderborg, viser vejen for en mere bæredygtig mælkeproduktion

I sit virke som landmand har ressourcebesparelse og bæredygtighed altid siddet på rygraden hos Holger Hedelund Poulsen, som driver Ejer Møllegård nær Skanderborg.

For seks år siden fik han en god idé. Hvorfor købe foderet til sin besætning på 190 malkekøer langvejs fra, hvis han selv kunne producere det på gården?

Derfor begyndte Holger Hedelund Poulsen at omlægge sin foderproduktion fra importeret soja til egenproducerede hestebønner.

Siden da har han suppleret græs og majs med rapsfrø, så køerne får dækket alle ernæringsbehov med protein, kulhydrat og fedt.

Det betyder, at Ejer Møllegård i dag producerer hele 80-85 procent af foderet til besætningen selv. Og de resterende procent er nærproducerede og består af lokale råvarer.

"Jeg dyrker selv størstedelen af foderet til mine køer, fordi det er mere bæredygtigt. Jeg kan godt lide sporbarheden, og at det sparer unødvendig transport, og at jeg er mindre afhængig af eksterne leverandører og prisen på markedet. Og så producerer jeg kun det foder, som jeg skal bruge. Så det er også en god forretning, fordi jeg undgår spild," fortæller Holger Hedelund Poulsen i en pressemeddelelse fra Arla.

Mere krævende

Det er ikke kun foderproduktionen, som Holger Hedelund Poulsen har gjort bæredygtig på Ejer Møllegård. I hele driften er der tænkt over, hvor han kan spare ressourcer og samtidig nedbringe miljøpåvirkningen.

F.eks. sørger han for så enkle processer som muligt for maskinerne til markbrug. Det sparer på dieselolien. Efter høsten sår han også altid efterafgrøder, så jorden kan lagre næringsstofferne til næste sæson.

”Det er ikke den nemmeste løsning at drive gården ud fra en cirkulær tanke. Det stiller større krav til, at man kan håndtere forskellige håndværk, og at man ikke bare kan ringe og købe sig fra det hele. Men udfordringer er til for at blive løst. Og jeg bliver både stolt og tilfreds, når det lykkes,” fortæller Holger Hedelund Poulsen i pressemeddelelsen.

Publiceret 24 October 2019 17:00