Installation af varmepumperne i 2016 i Multihuset i Hylke betød en reduktion i landsbyens olieforbrug på 30 procent. Arkivfoto

Installation af varmepumperne i 2016 i Multihuset i Hylke betød en reduktion i landsbyens olieforbrug på 30 procent. Arkivfoto

Berømt landsby:

Hylke er blevet en grøn succes

Landsbyen er valgt som et succeseksempel på, hvordan borgere og kommuner kan hjælpe den grønne omstilling på vej

HYLKE Hver dag forsøger mange borgere og kommuner at hjælpe den grønne omstilling på vej ved at søsætte forskellige lokale grønne omstillingsprojekter. Men hvordan gør de? Hvilke udfordringer møder de, og hvad er deres råd til andre, der gerne vil gøre det samme?

Det har miljøorganisationen Det Økologiske Råd undersøgt og fundet en lang række succesfulde eksempler på fra hele Danmark. Herunder Hylke, som har stor succes med et lokalt grønt omstillingsprojekt.

"Vi skal have endnu mere gang i den grønne omstilling, og her er Hylke et fremragende eksempel på, hvordan man lokalt kan være med til at bidrage og skubbe på," siger Christian Jarby som er projektleder i Det Økologiske Råd, i en pressemeddelelse.

Hylke er en af de mange såkaldte olielandsbyer i Danmark, som ikke har fjernvarmenet, og hvor mange hjem og bygninger bliver opvarmet med oliefyr. Det gjaldt også den gamle skole i Hylke, som i 2010 stod til at blive lukket af Skanderborg Kommune, fordi det var dyrt at vedligeholde skolebygningen.

Gang i lobbyarbejdet

Men Landsbyrådet og bekymrede borgere ville ikke bare acceptere en lukning, derfor oprettede de en støtteforening og fik med et større lobbyarbejde trukket skolen ud af kommunens spareplan. Samtidig bevilligede kommunen 4,6 millioner kroner til renovering af skolen. Det beløb var dog ikke nok til at dække alle udgifter. Der ikke var midler nok til opvarmning, og derfor var man nødt til at tænke i nye baner. Og så dukkede idéen med at leje varmepumper op. For her skal man ikke betale for at få installeret hele varmepumpesystemet.

"Vi valgte en fælles opvarmningsmodel i samarbejde med firmaet Best Green. Det er varmepumper på abonnement, der dækker alle bygninger under et. Den løsning betød, at vi ikke havde nogen anlægsomkostninger, for det stod firmaet for," siger Viggo Rasmussen, der er tidligere udviklingskonsulent i Skanderborg Kommune.

Fokus på varmepumper

Løsningen har vist sig at fungere godt. Og lidt efter lidt begyndte andre i landsbyen at interessere sig for varmepumper. I alt har 14 familier og købmanden kopieret Multihusets løsning med varmepumper på abonnement, mens andre har valgt at købe varmepumperne selv.

"Der blev pludselig sat fokus på, at varmepumper er et godt alternativ. Folk opdagede, at de her varmepumper virker, at de ikke støjer og er en stabil energikilde. Og så fik beboerne blod på tanden, og det har så bredt sig som ringe i vandet," siger Viggo Rasmussen.

Installation af varmepumperne på skolen betød i 2016 en reduktion i landsbyens olieforbrug på 30 procent, en besparelse på 140.000 kroner i varmeregningen og så sparede det klimaet for 100 tons CO2 sammenlignet med året før.

Det resultat er også en af årsagerne til at Hylke er blevet sat på det grønne Danmarkskort af Det Økologiske Råd.

"Vi har lavet www.grønsucces.dk, så vi kan få udbredt kendskabet til de mange gode lokale grønne succeser, vi har i Danmark. Her kan man finde gode råd og masser af inspiration til, hvad man selv kan gøre, hvis man som borger eller kommune vil være med til at skubbe på den grønne omstilling," slutter Christian Jarby.

-feldt

Publiceret 21 October 2019 17:00