Jens O. Mogensen, indehaver af Silkeborg VVS-teknik, er glad for at have Sirus Ghaderi i lære i firmaet. Pressefoto

Jens O. Mogensen, indehaver af Silkeborg VVS-teknik, er glad for at have Sirus Ghaderi i lære i firmaet. Pressefoto

Socialt ansvar gav pote: Nu har Sirus en læreplads

Sirius Ghaderi blev tilknyttet byggeriet af et Fællesskabets Hus i Ry, og det førte både til et 12-tal ved danskprøven og en fremtid som faglært VVS’er

Da Skanderborg Kommune udbød byggeriet af plejecentret Fællesskabets Hus i Ry i 2018, var der en klausul i udbudsmaterialet. Den lød på at en lokal IGU-elev skulle have mulighed for at hjælpe til på byggepladsen. IGU står for Integrationsgrunduddannelse. En IGU-elev går på en erhvervsskole, samtidig med at han eller hun har praktisk arbejde hos en virksomhed.

CC Contractor vandt udbuddet og skulle derfor også overholde den sociale klausul.

"Vi havde aldrig før prøvet at have en så eksplicit social klausul eller have en IGU-elev, så vi var i tvivl om, hvordan vi skulle gribe det an. Heldigvis fandt vi frem til Sirus i samarbejde med kommunen, og det endte med at blive en rigtig god oplevelse for alle parter," fortæller Morten Bøtcher, projektleder i CC Contractor.

Mange erfaringer på byggepladsen

Sirus Ghaderi kom til Danmark i 2016 som flygtning fra Iran. Efter et år i et asylcenter kom han til Skanderborg Kommune. Han blev tilknyttet byggeriet af Fællesskabets Hus i august 2018 og har siden prøvet kræfter med blandt andet beton-, tømrer- og VVS-arbejde.

"Det var godt for mig at gå på byggepladsen, for jeg havde ikke været så længe i Danmark og var ikke så god til dansk. Jeg har lært meget dansk og fået lov til at arbejde med en masse forskellige ting," siger Sirus Ghaderi.

Fik tilbudt tre lærepladser

Sirus gjorde hurtigt et godt indtryk på byggepladsen, og fik i tilbudt ikke mindre end tre lærepladser hos de forskellige håndværkervirksomheder på pladsen. Han valgte VVS-retningen og startede i juni på sin læreplads hos Silkeborg VVS-teknik.

"Det er godt gået at få tilbudt hele tre lærepladser. Sirus er en glad ung mand, som har både hovedet og hænderne skruet rigtigt på. Og så er han ihærdig – faktisk måtte vi sende ham hjem en dag, fordi han var syg. Jeg er glad for, at vi lærte ham at kende og kunne sende ham godt videre," siger Morten Bøtcher.

At have en IGU-elev som Sirius, viste sig at blive en god oplevelse, konstaterer Morten Bøtcher, der er projektleder i CC Contractor. Pressefoto

At have en IGU-elev som Sirius, viste sig at blive en god oplevelse, konstaterer Morten Bøtcher, der er projektleder i CC Contractor. Pressefoto

Sociale klausuler virker

Sirus Ghaderi er langt fra den eneste, som er kommet i job via en social klausul. Skanderborg Kommune har i en årrække benyttet sociale klausuler offensivt som et redskab til at hjælpe borgere væk fra passiv forsørgelse.

"Vi laver en målrettet klausul til det specifikke byggeri med en specifik borgergruppe for øje, for eksempel flygtninge, kontanthjælpsmodtagere eller fleksjobbere. Fælles for dem er, at de har brug for en håndsrækning til at komme ind på arbejdsmarkedet. De målrettede sociale klausuler er en rigtig god investering på den lange bane," siger Anja Nørby Sørensen, Jobcenterchef i Skanderborg Kommune.

Farvel til standardkontrakter

Erfaringerne med de offensive sociale klausuler er så gode, at Skanderborg Kommune generelt afstår fra at bruge standardkontrakter.

"Standardklausuler er langt mindre forpligtende og derfor ikke særligt effektive. Hos os kommer omkring 75 procent af de borgere, der er tilknyttet en social klausul, direkte videre i uddannelse eller job – ikke mindst fordi virksomhederne tager opgaven og det sociale ansvar alvorligt. Bevidst brug af sociale klausuler er en god og stabil vej til arbejdsmarkedet, fordi de pågældende borgere får praktisk erfaring med mange opgaver og indgår i et arbejdsfællesskab," understreger Anja Nørby Sørensen.

IGU

IGU står for Integrationsgrunduddannelse. En IGU-elev går på en erhvervsskole, samtidig med at han eller hun har praktisk arbejde hos en virksomhed.

Publiceret 18 October 2019 11:30