Musiker, maler og Skanderborg-legende Klaus Handsome spiller lørdag 19. oktober på Walthers med sit band, der består af folk fra Saybia. Foto: Sonne

Musiker, maler og Skanderborg-legende Klaus Handsome spiller lørdag 19. oktober på Walthers med sit band, der består af folk fra Saybia. Foto: Sonne

Klaus Handsome er tilbage ...

Skanderborg-drengen Klaus Handsome spiller 19. oktober på Walthers med sit nye band. Og han glæder sig HELT VILDT

Af
Claus Sonne

"Det eneste, jeg vil, er at spille god musik, male skønne malerier og elske med dejlige kvinder."

Ordene kommer fra Klaus Handsome alias Klaus Kjeldsen Hansen. Og de bliver leveret med en varm latter, et kast med det lange hår og et undskyldende træk med skuldrene.

Vi sidder i en baggård på Møllegade. Der er kaffe i kopperne og romkugler på bordet. Jeg har sat 51-årige Klaus Handsome stævne, fordi han 19. oktober skal spille på Walthers med sit band Gadens Løse Fugle, der består af medlemmerne fra Saybia - minus forsanger Søren Huus.

Det er jo mig, der tager mit band tilbage til min fødeby, så jeg vil gerne vise Skanderborg frem på den bedste måde

Men det bliver ikke kun en snak om musik. Vi runder børn, kærlighed, malerier, Skanderborg, alder og ikke mindst fodbold. Masser af fodbold - blandt andet om VAR-teknologi og en brasilianer, der var kalveknæet på det ene ben og hjulbenet på det andet. Nørder? Så absolut og med stolthed. Men mere om det senere.

Med koncerten på Walthers vender Klaus hjem til det Skanderborg, hvor han boede de første 19 år af sit liv. Og ja, han har været tilbage masser af gange siden, men alligevel er koncerten på Walthers noget særligt for ham.

"Det er jo mig, der tager mit band tilbage til min fødeby, så jeg vil gerne vise Skanderborg frem på den bedste måde. Eller: Jeg håber godt nok, at der kommer nogle og hører på os," lyder det.

Begyndte på Bornholm

Klaus mødte Saybia-drengene på spillestedet Gæstgiveren i Allinge. Det var en god oplevelse, og Klaus blev inviteret til Nyborg, hvor Saybia holder til. Og så gik det stærkt.

"Vi har ikke været sammen ret lang tid, før opfordringen til at lave et band kommer. Det gør vi så. Vi har udgivet to singler og en digital EP, og til næste år kommer der et egentligt album. Så vi er vel stadig det, man kan kalde et up-coming band," vurderer Klaus og smiler bredt, da han bliver bedt om at sætte ord på, hvad man som tilhører kan forvente ved koncerten i Skanderborg.

"Tjaaa... Vi er vel ude i noget med, at man kan høre en Skanderborg-dreng spille original folk-rock sammen med et fantastisk band. Så kom endelig," lyder den smilende opfordring.

Inspirationskilder

Sidder du og tænker på, hvor du har hørt om Klaus Handsome før, så kan svaret være: Til en koncert med Peter Sommer.

De to musikere er gode venner, og Peter Sommer nævner til sine koncerter altid Klaus som en stor inspirationskilde. Og det luner.

"Peter og jeg går lang tid tilbage. Jeg er lidt ældre end ham, og jeg mødte ham første gang, da jeg besøgte hans far Jens (Christensen, red.), fordi jeg skulle have trykt nogle eksemplarer af min blad Fodboldnyt. Jeg var 13, men Jens, der ejede et trykkeri, behandlede mig som en voksen. Der var ikke noget med aldersrabat," griner Klaus.

En anden musiker, Klaus har et tæt forhold til, er Stig Møller. Altså den tidligere Steppeulv og ham med 'Sikke'n dejlig dag'.

Klaus Handsome og Gadens Løse Fugle. Pressefoto

Klaus Handsome og Gadens Løse Fugle. Pressefoto

For 37 år siden interviewede Klaus Stig Møller til Skanderborg Festivalklubs avis 'Feedback'. De har været venner siden, og Klaus har et værelse hos Møller, der bor på Østerbro.

"Stig er en fantastisk ven, en mentor der giver mig energi og inspiration," konstaterer Klaus.

Den lille Picasso

Ud over at spille musik maler Klaus også. Og sælger med pæn succes sine billeder. Inspirationen kommer Klaus' far, Kurt Kjeldsen Hansen.

Det eneste, jeg vil, er at spille god musik, male skønne malerier og elske med dejlige kvinder

"Han havde et malerværksted i Skanderborg der, hvor Netto ligger i dag. Han blev kaldt 'Den lille Picasso', og jeg tænker på ham, når jeg maler," fortæller Klaus, der i dag bor i Svendborg.

Fodboldnørden

Som tidligere skrevet er Klaus fodboldnørd. Fodbold er en livslang passion, og allerede som 13-årig stod han bag bladet 'Fodboldnyt'.

Som 14-15-årig begyndte han at dække det danske fodboldlandsholds hjemmekampe i Parken og var med til landsholdets pressemøder i Vedbæk.

"Jeg boede hos Stig Møller, og 'Sjønne' (Jens Jørn Bertelsen, daværende landsholdsspiller, red.) sørgede for fribilletter til kampene, fortæller Klaus, der selv var en ganske talentfuld fodboldmålmand som ung og sidste år, som 50-årig, spillede kampe i Serie 1.

Laudrup og Elkjær

Karrieren som fodboldjournalist tog fart for Klaus, der blandt andet tog til Italien for at interviewe Michael Laudrup, Preben Elkjær og Klaus Berggreen til 'Alt om Sport'. Turen og dens forløb hører til i kategorien vanvittig, men artiklerne blev skrevet. Dagbladet BT sendte derefter Klaus til Mexico forud for VM i 1986, hvor han blandt andet interviewede legendariske Franz Beckenbauer.

"Det at skrive om fodbold reddede mig, kan vist godt sige. Jeg var dødtræt af at gå i skole, og har aldrig gjort 9. klasse færdig. Men i fodbolden fandt jeg noget, jeg brændte for. Og stadig brænder for," lyder det.

Jeg var lidt af en sprællemand - det er jeg vist stadigvæk

Udsagnet illustreres ganske fint af den bog, Klaus er i gang med at læse. Den handler om de danske fodboldspillere i hollandsk fodbold.

Bogen er god, men den kommer dog ikke på højde med vores fælles yndlingsfodboldskribent, Per Høyer Hansen. Især bogen 'Europa Cup 1955-75' er i høj kurs.

Og ja. Hverken Klaus eller jeg har knusforelsket os i VAR-teknologien. Vi er også enige om, at noget af det magiske, der engang var ved fodboldspillere fra eksempelvis Sydamerika, i dag er væk. Vi giver blandt andet Internettet skylden.

Legenderne

Vi når også at runde Real Madrid-trioen Di Stefano, Puskas og Kocsis - og ikke mindst Manoel Francisco Dos Santos, kaldet Garrincha, brasilianeren med hjulben og kalveknæ, inden det er tid til det sidste spørgsmål:

Klaus, jeg har talt med flere, der bruger betegnelsen 'legende' om dig. Hvad tænker du om det?

"Er det rigtigt? Hvor er det sødt. Jamen, der er ingen tvivl om, at jeg i min tid i Skanderborg gjorde ting, som ikke ret mange andre gjorde, for eksempel at stille mig op på Adelgade og spille guitar. Jeg var lidt af en sprællemand - det er jeg vist stadigvæk," lyder det med et kæmpe grin.

Historien om Handsome

Fødenavnet er Klaus Kjeldsen Hansen, men siden sit 21. år har Klaus brugt kunstnernavnet Handsome.

Kjeldsen Hansen blev til Handsome i Cairo. Klaus skal ringe til sin mor i Skanderborg, men kvinden i omstillingen forstår ikke det der med Kjeldsen Hansen. En bekendt foreslå Klaus at bruge Handsome - og det har hængt ved lige siden.

Publiceret 15 October 2019 11:30