Mira Issa Bloch (AL) mener, at befolkningstilvæksten i kommunen er for stor. Arkivfoto

Mira Issa Bloch (AL) mener, at befolkningstilvæksten i kommunen er for stor. Arkivfoto

Byrådspolitiker advarer:

"Måske skal væksten dæmpes lidt"

Der er stor forskel på partiernes syn på befolkningstilvæksten i Skanderborg Kommune

Af
Claus Sonne

Måske skal tilvæksten af nye borgere til Skanderborg Kommune bremses ned. Sådan lød det fra flere politikere, da byrådet i sidste uge havde 1. behandling af det kommunale budget for 2020-23.

Årsagen til opbremningsønsket er, at Skanderborg Kommunes økonomi presses af tilflytterne med små børn, der skal i institution - og det koster kommunen dyrt.

Mira Issa Bloch (AL) var en af 'bremserne'.

"Vi har ikke råd til alle de nye borgere," sagde hun og stemte af samme grund på byrådsmødet imod at sende et lokalplantillæg omhandlende LilleNyhavn-byggeriet i Skanderborg i høring.

Vi snakker om 10.000 ekstra borgere på 10 år, men måske skulle det være på 15 år i stedet

Også Maria Temponeras (Ø) og Claus Leick (SF) udtrykte betænkeligheder ved den kraftige befolkningstilvækst.

"Jeg er bekymret for, at vi som kommune er for fikseret på væksten. Jeg kunne godt tænke mig, at vi bedre kunne styre den. Vi snakker om 10.000 ekstra borgere på 10 år, men måske skulle det være på 15 år i stedet," lød det fra Claus Leick.

Need eller nice to have?

Jens Szabo (V) var dog ikke bekymret for Skanderborgs status som vækstkommune.

"Vi synes, det er dejligt, at vi er en vækstkommune. Det er meget bedre end det modsatte," konstaterede Szabo, der var på linje med Martin Frausing Paulsen (DF).

"Vi er som kommune godt på vej mod indbygger nummer 70.000, og man kan stille spørgsmålet: Er vi ved at sejre os ihjel? Svaret er nej. Vi skal nok lykkes og ja, vi er udfordret på økonomien. Men det har vi været hvert år siden 2006," sagde Martin Frausing Paulsen.

Vanen tror, fristes man næsten til at skrive, brugte Thomas Cordtz (C) et byrådsmøde i budgetforhandlingstiden til at snakke om 'need to have' over for 'nice to have'.

"Hver en sten skal vendes i budgetforhandlingen, og vi skal tage stilling til, om vi som kommune virkelig har råd til at støtte en festival eller bruge 800.000 kr. årligt på at vedligeholde et søbad," sagde Cordtz.

Mere ro på var der hos Jørgen Naut (S).

"Det er 34. gang, jeg er med til budgetforhandlinger. I år ligner de andre år, og det lykkes altid, at næsten alle finder sammen om en plan," lød det fra byrådets mest rutinerede medlem.

Publiceret 14 October 2019 18:00