Mange af Sølunds gæster er gangbesværede og har tidligere haft brug for hjælpe for at komme op i toiletvognene. Med de nye indstillelige og stabile trapper kan de klare det selv. Arkivfoto

Mange af Sølunds gæster er gangbesværede og har tidligere haft brug for hjælpe for at komme op i toiletvognene. Med de nye indstillelige og stabile trapper kan de klare det selv. Arkivfoto

Sikre trapper til Sølund Musik Festival:

"Tilgængelighed handler også om selv at kunne gå på toilettet"

Sammen med en lokal smedemester har Sølund Musik Festivals "far" udviklet stabile trapper til toiletvogne

Af
Grethe Bo Madsen

Sølund Du kender sikkert situationen: Du er på festival og efter have fået noget at drikke, skal du på toilettet. Du snører vandreskoen og husker bjergøksen, for trapperne kan være en stejl fornøjelse og noget af en sikkerhedsudfordring. Forestil dig så at du er gangbesværet og måske også lidt nervøs for højder. En rigtig dårlig cocktail.

Præcis sådan har mange af Sølund Musik Festivals gæster det. De gelænderløse, usikre trapper op til toiletvognene er en stor hurdle for dem, og fremfor lige selv at smutte på toilettet skal de have en hjælper med for at kunne komme op i toiletvognen.

"De der trapper er noget usikkert pis. De har en megastejl stigning, er voldsomt høje og trinnene er langt fra hinanden. Der er heller ikke noget gelænder. Så vi har bygget nogle i paller og forsøgt at sætte gelænder på og gøre det mere sikekrt," fortæller festivalleder Lasse Mortensen.

Men helt godt var det ikke, og derfor gik Lasse selv i tænkeboksen.

Stabile og sikre trapper

"Jeg havde gået og tænkt rigtig meget over, om vi ikke kunne bygge nogle fleksible trapper, der kunne monteres på toiletvognene, og hvor der er fast gelænder. Det måtte kunne lade sig gøre," fortæller han.

Og derfor tog han fat i smedemester Mikke Segall fra Total Metal på Christiansmindevej i Skanderborg, og sammen gik de i tænkeboksen. Lasse fortalte om behovet, og viste Mikkel nogle planer og så gik Mikkel i gang. Resultatet er blevet en prototype på et par højdejusterbare trapper med robuste gelændere, lavet i aluminium og derfor også lette at håndtere.

Mikkel Segall fra Total Metal på Christiansmindevej i Skanderborg har skabt prototypen på det nye trappesystem til Sølund Musik Festival. Privatfoto

Mikkel Segall fra Total Metal på Christiansmindevej i Skanderborg har skabt prototypen på det nye trappesystem til Sølund Musik Festival. Privatfoto

"Det er en guds gave til folket, ikke sådan noget usikkert dingelpis," konstaterer Lasse grinende. Tilgengæld er prisen ikke sådan at grine af: Hvert sæt koster cirka 15.000 kr.

"Vi er i gang med at bygge det første regulære sæt, og vi skal bruge omkring 15 sæt alt i alt. Det vil komme til at koste os 225.000 kr. Vi får et tilskud fra Rotary i Skanderborg, men resten skal vi ud og findeselv," siger Lasse og tilføjer:

Verdenssensation på Sølund

"Det her er jo lidt en verdenssensation. Jeg har ikke hørt om andre, der har tænkt i sikre trapper til udviklingshæmmede og gangbesværede mennesker," understreger Lasse Mortensen.

"Tilgængelighed handler også om at kunne gå på toilettet selv. Det er hjertet i det her. De nye trapper giver vores gæster bevægelsesfrihed. Med dem behøver de ikke have nogen til at hjælpe sig på toilettet. Nu kan de gå selv, for nu er det trygt og sikkert. Det er kernen i det."

At netop Sølund Musikfestival går meget op i tilgængelighed er ikke noget nyt. Festivalen modtog sammen med Smukfest Tilgængelighedsprisen i 2017. festivalen har i mange år arbejdet med, hvordan udviklingshæmmede kan begå sig i det offentlige rum.

Festival-piktogrammer

"Specielt på en festival som vores skal vi hele tiden sikre os, at vi har en god tilgængelighed rent fysisk. Det har vi arbejdet med i mange år, så der er vi langt foran mange andre. Det er de nye trapper et godt eksempel på," forklarer Lasse.

"Nu arbejder vi med en anden tilgængelighed. Det handler om, at en stor del af den danske befolkning har staveproblemer. Det er rent faktisk hver femte dansker. Og blandt vores publikum er det nok 90-95 procent der er stærkt læsesvage."

"For at støtte dem, arbejder vi meget med billeder. Det er også en stor hjælpe for dem, der er sprogløse eller har meget svært ved at formulere sig. Vi har gang i et stort projekt på 3. år, hvor vi arbejder med piktogrammer. Et helt fantastisk projekt, hvor vi hvert år får lavet piktogrammer til festivalen, der viser musikken, maden, hvad man kan lave her, noget med et hjerte og venskaber og kærester. Piktogrammer, der kan bruges til bagefter at se tilbage og mindes eller få en snak om, hvad der skete på festivalen. Det er vi enormt stolte af vi har fået skubbet gang i."

Publiceret 09 October 2019 11:30