Lækage på vandledningen opdages ofte først, når skaden er sket, men Kamstrups nye vandmåler kan spare boligejerne for den bekymring. Pressefoto

Lækage på vandledningen opdages ofte først, når skaden er sket, men Kamstrups nye vandmåler kan spare boligejerne for den bekymring. Pressefoto

Det er altså smart:

Kamstrup-vandmåler kan lytte sig til lækager

Skanderborg Forsyning venter sig meget af nyudviklet måler

Det er nok de færreste husejere, der skænker de nedgravede vandrør mange tanker - medmindre de pludselig lækker, og man i værste fald står med store skader på sit hjem.

Nu lancerer den Stilling-baserede teknologi-virksomhed Kamstrup en målerløsning, der med brug af akustiske målinger kan spare husejerne for denne bekymring.

Løsningen hjælper kort sagt grundejere og forsyningerne med at forebygge dyre vandskader, fordi måleren kan registrere støj fra lækager i stik- og jordledninger, som hidtil ikke har været muligt.

Ved hjælp af ultralydsteknologi opfanges lydbølger i vandflowet, og er der støj over et vist niveau, kan det være tegn på et brud.

Afslørede seks lækager

Den nye måler vækker begejstring hos Skanderborg Forsyning, som også har været med i udviklingsprocessen:

"I dag måler vi kun det vand, der faktisk bliver brugt i den enkelte husstand, men med den nye løsning får vi meget større overblik over vores forsyningsnet, fordi vi kan begynde at finde lækager i stik- og jordledninger," fortæller fagleder ved Skanderborg Forsyning Jens Ravn Knudsen i en pressemeddelelse fra Kamstrup.

En felttest gennemført af Vandcenter Syd i forbindelse med udvikling af måleren afslørede eksempelvis seks lækager i et område, hvor vandspildet havde ligget højt i længere tid.

Det viste sig, at disse lækager var i stikledninger under huse, hvor det kunne have undermineret hele fundamentet, hvis de blev ved med at stå og sive.

Stik- og jordledninger fører vandet fra hovedledningerne ude ved vejen ind til de enkelte huse. Her har forsyningerne indtil nu haft ringe mulighed for at spore lækager, fordi de ligger på privat grund.

Husejerens ansvar

Desuden er det husejeren, som har det juridiske ansvar for at vedligeholde stikledningerne.

"Som grundejer skal man vedligeholde sine stikledninger. Men hvordan gør man lige det, inden det er for sent, når de er gravet ned under jorden," siger produktchef hos Kamstrup Stig Knudsen i pressemeddelelsen.

Publiceret 09 October 2019 17:00