Sætter byrødderne ikke tæring efter næring allerede nu, så vil der mangle 166 mio. kr. i kommunekassen i 2023. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Sætter byrødderne ikke tæring efter næring allerede nu, så vil der mangle 166 mio. kr. i kommunekassen i 2023. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

Budget 2020: Livremmen skal spændes ind nu

Skanderborg er udfordret på økonomien, og selvom udsigten for det kommende år er lys, så venter de sorte skyer lige under horisonten

Af
Grethe Bo Madsen

budget 2020 Efter en årrække med stagnation på velfærdsområdet må Skanderborg på den igen.

I modsætning til flere andre østjyske kommuner heriblandt Aarhus, hvor man nu skruer op for velfærdsblusset, skal Skanderborg igen-igen i gang med sparekniven

Sættes der ikke ind nu, vil der mangle 166 mio. kr. i kommunekassen med udgangen af 2023.

Vi må se på, hvordan vi kan drifte kommunen endnu bedre end i dag, så vi kan få et større resultat på den ordinære drift

Borgmester Frands Fischer (S)

Skal spare 50 mio. kr.

Derfor skal byrådet i den kommende tid forhandle et budget på plads, hvor der i grove træk skal findes besparelser og effektiviseringer for omkring 50 mio. kr. årligt hvert år de kommende fire år for at undgå at tømme kommunekassen.

I 2020 ser det faktisk rigtig fint ud, med et overskud på 176 mio. kr. på driften, men overskuddet falder til 65 mio. kr. frem mod 2023. Og det ligger milevidt fra kommunens økonomiske politik, der har et overskud på minimum 130 mio. kr. som standard.

Vi er nødt til at se i øjnene, at det er et meget dystert billede, der er tegnet af kommunens økonomi

Anders Laugesen (V)

"De 130 mio. kr. årligt i overskud på den ordinære drift er vores pejlemærke, som skal sikre, at der også er luft i økonomien til nødvendige anlægsinvesteringer," forklarer kommunens økonomichef, Jørn Prætorius.

"Som det ser ud lige nu, så vil der mangle 46 mio. kr. i 2021, 56 mio. kr. i 2022 og 65. mio. kr. i 2023," fortæller han.

Men faktisk er de 130 mio. kr. årligt i overskud på driften lavt sat, hvis Skanderborg Kommune skal kunne følge med den store befolkningsvækst. Den stiller nemlig store krav til anlægsinvesteringer ikke kun på småbørns og skoleområdet, men også på ældreområdet, understreger Jørn Prætorius.

"Vi har sådan set et mål om at skulle op på 160 mio. kr. i overskud. Det vil gøre det muligt at løfte anlægsniveauet fra 95 mio. kr. om året til 125 mio. kr, som er et mere realistisk niveau set i forhold til befolkningstilvæksten," oplyser økonomichefen.

Problemer skyldes vækst

De økonomiske udfordringer er ikke et udtryk for, at byrådet har sovet i timen, men en konsekvens af den store tilflytning til kommunen af børnefamilier med især små børn samt den høje fertilitet, kvinderne i Skanderborg har.

"Men vi oplever også en tilflytning af ældre og andelen af borgere over 80 år vokser," konstaterer borgmester Frands Fischer (S).

"Derfor har vi brug for at få opjusteret vores kapacitet på de her velfærdsområder. Og skal vi i hus med de udfordringer, så kommer vi ikke udenom, at det bliver nødvendigt enten at finde effektiviseringer eller besparelser på budgettet allerede i det kommende år," mener han.

Venstres Anders Laugesen er helt enig.

"En dårlig udligning spiller selvfølgelig også ind. Måske sker der noget på den front allerede til næste år, men vi kan ikke hænge vores hat op på det. Vi er nødt til at se i øjnene, at det er et meget dystert billede, der er tegnet af kommunens økonomi," pointerer han.

"Vi bliver nødt til at tage bestik af, at vi er en voldsomt voksende kommune, hvor vi bliver mange flere indbyggere på relativt kort tid, og det vil medføre behov for anlægsinvesteringer. Så derfor er vi nødt til at spare eller effektivisere."

Skærer driften ind for at kunne bygge

De to byrødder er enige om, at udfordringen nu bliver at finde ud af at drifte kommunen mere optimalt, så der bliver råd til de nødvendige anlægsinvesteringer.

"Vi må se på, hvordan vi kan drifte kommunen endnu bedre end i dag, så vi kan få et større resultat på den ordinære drift. Det er helt nødvendigt for at vi kan bygge flere nye anlæg til småbørn, skolebørn og de ældre. Vi må skære driften ind, for at kunne bygge mere," understreger Frands Fischer.

Publiceret 01 October 2019 18:30