Unge kræver handling nu:

Gør noget ved klimaet, så følger vi skemaet

150 børn og unge mødte op på Fælleden fredag for at støtte op om Klimastrejken

Af
Grethe Bo Madsen

Fridays for future Farverige plakater med klimaslogans, kendte klimasange og energisk stomp fylder fredag op ved indgangen til Fælleden.

Klimastrejken, Skanderborgs udgave af den verdensomspændende Friday for Future, trak godt 150 børn og unge fra blandt andet Morten Børup Skolen, Niels Ebbesen Skolen, Knudsøskolen, UCS10 og SCU og Skanderborg Gymnasium.

Bag klimastrejken i Skanderborg står 16-årige Laura Vinstrup fra Skanderborg. Gennem de seneste par måneder har hun brugt al sin tid på at forberede demonstrationen.

Gør noget nu

"Jeg gør det for at vise politikerne og verdens ledere, at vi børn og unge vil have, at de handler og ikke forhandler om vores fremtid. Klimaforandringerne er nok menneskehedens største krise. Vi har brug for handling nu for at skabe en fremtid på en levende planet," siger hun til UgeBladet, inden det hele går løs.

"Vi pjækker ikke for at holde fri. Så kunne vi bare blive hjemme. Vi gør det for at råbe verdens politikere op. Jeg skulle have været til matematikeksamen i dag, men hvad glæde har jeg af en eksamen, hvis klimaet bryder sammen?" Spørger hun.

Sammen med sin lillesøster og en god veninde har hun gjort klar til et stort rykind. På store udbredte plastiksstykker står der malerbøtter og pensler klar til at lave plakater og bannere. Pap fra en genbrugsstation ligger i stabler og malingen er doneret af Flügger og Stark.

Et andet sted står slagtøjsinstumenter skabt af genbrugsmaterialer klar til at lave stomp. Og på et bord er tusser og papir lagt frem for at deltagerne kan skrive under på et brev med krav til byrådet.

Klokken ti begynder de første deltagere at dukke op, og mens nogle hurtigt er i gang ved malerpenslerne, kaster andre sig ud i en energisk stomp.

16-årige Laura Vinstrup, der går i 1. g på Skanderborg Gymnasium har brugt al sin tid de seneste par måneder på at forberede klimastrejken. Foto: Grethe Bo Madsen

16-årige Laura Vinstrup, der går i 1. g på Skanderborg Gymnasium har brugt al sin tid de seneste par måneder på at forberede klimastrejken. Foto: Grethe Bo Madsen

"Det er vores fremtid"

"Vi er mødt op her i dag for at støtte klimakampen. Det nytter ikke noget, at det er gamle mænd, der skal tage beslutninger om vores klodes fremtid. Vi unge er også nødt til at gøre noget. Det er jo mere vores fremtid end de ældres, det handler om. Vi håber også, at ved at så mange støtter op om klimastrejken, så er der endnu flere unge der får øjnene op for problemet og gør noget," fortæller Mark Hove Stollig og Tobias Malik Seberg fra UCS10.

Klimastrejkens to yngste deltagere, søstrene Ene på seks og Siff Højer på ni år, fra Knudsøskolen har indtaget bordet med tusser og papir.

"Vi maler en klimategning til borgmesteren," forklarer Siff.

Ved siden af søstrene står Juliane Thers fra 9. klasse på Morten Børup Skolen med et nymalet banner. Her står der i dramatisk rødt og neongrønt: 'Stop denying the world is dying'.

Deltagerne underskrev et fælles krav til Skanderborg Byråd om at passe godt på klimaet.

Deltagerne underskrev et fælles krav til Skanderborg Byråd om at passe godt på klimaet.

Skaber opmærksomhed

"Jeg er her sammen med mine venner for at gøre oprør, hvis man kan sige det sådan," forklarer hun.

"Altså gøre politikerne opmærksom på, at de unge gerne vil have, at der sker noget på klimaområdet nu. Ikke mere snak. Jeg er sikker på, at det skaber meget opmærksomhed om klimaforandringerne, at så mange unge verden over støtter op om klimastrejken, og jeg er sikker på, der også kommer flere klimastrejker i fremtiden. De politikere, der gør noget ved klimaet nu, de vil få de unges stemmer. Så derfor tror jeg, politikerne lytter til os," konstaterer hun.

Også Frederikke Nørgaard, Emma Kjær og Svea Braun fra 8. klasse på Niels Ebbesen Skolen har stærke holdninger til klimakrisen.

"Vi vil gerne være med til at støtte op om klimaet og skabe større opmærksomhed om klimaforandringerne og de udfordringer, vi står overfor. Jo flere vi er, des mere får vi spredt budskabet om, hvor alvorligt det står til med klimaet. Det er bare så vigtigt, at der gøres noget nu og ikke bare snakkes og snakkes. Vi forsøger selv at gøre noget ved at spise mindre kød, gå i genbrugstøj og cykle mere," forklarer de.

Japansk tv er med

En japansk tv station, der har fulgt Laura rundt de seneste tre dage, er også med på Fælleden. De var med på den klima-camp, Laura var på i august i Lausanne i Schweiz, og de seneste tre dage har de fulgt hende trofast rundt i Skanderborg. Hensigten er at lave en portrætudsendelse om den unge, danske klimaaktivist, der går i den berømte Greta Thunbergs fodspor.

"I Japan har de unge ikke helt taget klimakampen til sig, og de kan vist heller ikke klimastrejke helt på samme måde, som vi kan her i Danmark. Jeg håber, at udsendelsen kan være med til at råbe dem op," understreger Laura.

Omkring 150 børn og unge mødte op til Klimastrejken på Fælleden. Foto: Grethe Bo Madsen

Omkring 150 børn og unge mødte op til Klimastrejken på Fælleden. Foto: Grethe Bo Madsen

En grøn dagsorden

Kvart i tolv dukker borgmester Frands Fischer op for at modtage de unges brev til byrådet. Stort set alle har skrevet under på de tre klimakrav.

"Tak fordi I slår et slag for, at vi passer bedre på vores jord. Det har vi byrådspolitikere en gang brug for at blive mindet om. Derfor er det godt, at I følger trop og støtter op om den her verdensomspændende demonstration for klimaet," siger han og lover at tage alle breve og tegninger med tilbage til resten af byrådet, så de også kan høre de unges stemmer.

"Det er vigtigt for demokratiet, at I bruger jeres stemme. Jeg er også ret sikker op, at jeres krav vil finde vej ind og være en del af de kommende budgetforhandlinger, så der bliver plads til en grøn dagsorden i budgettet for de kommende år,"

En levende planet

Klimastrejken rundes af med Lauras egen tale. Her siger hun blandt andet:

"Jeg kræver at leve i en verden, hvor jeg kan tænke på fremtiden uden at frygte den. En verden, hvor de voksne tager det ansvar, som lige nu ligger på børnenes skuldre. Jeg kræver at leve i en verden, hvor min fremtid er vigtigere end penge og luksuriøse ting, vi ikke har brug for. Jeg kræver en fremtid på en levende planet. Derfor går vi børn og unge på gaderne i dag verden over. Vi vil ikke længere acceptere, at der bliver forhandlet om vores fremtid. Vi kræver handling nu. Ikke i morgen eller i næste uge, men nu."

Publiceret 23 September 2019 16:30