Bandet Rock Socks, der er brugere af socialpsykiatriens musikværksted i Hørning, spillede ved Torvehallen. Foto: Per Bille

Bandet Rock Socks, der er brugere af socialpsykiatriens musikværksted i Hørning, spillede ved Torvehallen. Foto: Per Bille

Skør med Ry har fået blod på tanden efter mere

Alt gik efter planen, da endagsfestivalen 'Skør med Ry' indtog Ry med musik, dans og kunst. Det giver mod på at gentage succesen

Af
Christina S. Johansen

Ry "Fantastisk" er det ord, som igen og igen kommer over socialpædagog Annette Jacobsens læber, da hun bliver bedt om at beskrive den netop afholdte endagsfestival 'Skør med Ry', som brugere af socialpsykiatriens aktivitetstilbud i Skanderborg stod bag.

"Det gik helt fantastisk. Der var sort af mennesker til åbningen. Det var både Ry-borgere og folk, som på en eller anden måde er tilknyttet socialpsykiatrien, der var mødt op, og alt kørte bare, som det skulle. Alt var timet så godt, og folk tog helt vildt fantastisk i mod det hele. De snakkede og spurgte ind til festivalen," siger Annette Jacobsens, der er tilknyttet socialpsykiatrien.

Det er Jannie Lund Andersen enig i. Hun er bruger af socialpsykiatriens aktivitetstilbud og udstillede keramik under 'Skør med Ry'.

"Det gik rigtig godt. Det var dejligt at vise, at selvom man har en psykisk sygdom, så betyder det ikke, at man ikke kan noget. Det betyder meget for os at vise, at vi godt kan bidrage, og alle folk var så søde," siger hun.

Fokus på ressourcer

Endagsfestivalen fandt sted forrige fredag til Rys 'By Night'-arrangement, og den bestod af musik, dans og kunst i forskellige afskygninger.

Målet med festivalen var, netop som Jannie Lund Andersen også beskriver det, at gøre opmærksom på socialpsykiatrien og sætte fokus på de evner, som brugerne besidder - og det lykkedes, mener Annette Jacobsen:

"En ting er at få ros fra byen, men det bedste var at se alle de ressourcer, som kom i spil. Det var jo det, vi ville. Vi ville sætte fokus på ressourcer frem for svagheder, for den her gruppe kan bidrage med rigtig meget," siger Annette Jacobsen, som tilføjer, at det altså også har krævet sit for styregruppen at arrangere festivalen.

"De her mennesker har virkelig holdt ved i et helt år. De har gået til møde efter møde og taget SÅ meget ansvar. At fastholde sig selv på den måde er altså ikke bare lige noget, man gør, når man er psykisk sårbar," fortsætter Annette Jacobsen.

Klar på mere festival

At det lige blev Ry, festivalen skulle holdes i, skyldes tidligere samarbejde med Lions, Ry Cityforening og Ry Borgerforening. Alle tre ville også gerne bakke op om 'Skør med Ry'.

Samarbejdspartnerne får ros med på vejen af Annette Jacobsen, som helt sikkert tænker, at 'Skør med Ry' skal gentages.

"Ork ja! Der skal nok gå lidt mere end et år, så batterierne kan lades op, men hvis vi ellers kan få støtte til at stable endnu en festival på benene, så er vi klar."

Det samme mener Jannie Lund Andersen:

"Vi har hygget os så meget med at lave den her festival, og det var dejligt at møde folk på dagen, men det var også hårdt, for der var mange mennesker, og der skete meget. Men når vi lige har pustet ud, skal det da helt sikkert gentages."

Publiceret 17 September 2019 18:00