Frede Johannesen er geolog, og har derfor om nogen stor viden om den enestående naturhistorie omkring Himmelbjerget. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritsau Scanpix

Frede Johannesen er geolog, og har derfor om nogen stor viden om den enestående naturhistorie omkring Himmelbjerget. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritsau Scanpix Scanpix Danmark

Frede mødte op med udspil til en alternativ helhedsplan for Himmelbjerget

Gør Himmelbjerget til et erindringssted mellem tradition og fornyelse, lyder opfordringen fra Frede Johannesen fra Emborg, der

Af
Grethe Bo Madsen

helhedsplan Genskab Blichers guldalderlandskab, fortæl historien om bjerget, traditionerne og den enestående natur og sørg for en bæredygtig udvikling.

Sådan lyder hovedpunkterne i Frede Johannesens masterplan for udviklingen af turismen på Himmelbjerget.

Som eneste helt almindelige borger var han inviteret med til workshoppen på Himmelbjerggården, hvor en række foreninger og virksomheder sammen med kommunen diskuterede fremtiden for Himmelbjerget som turistattraktion.

Forfærdelig plan

Masterplanen blev til som en modreaktion på den helhedsplan, Skanderborg Kommune præsenterede i maj sidste år. Frede Johannesen, der bor i Emborg, er geolog og har beskæftiget sig indgående med landsskabet blandt andet omkring Himmelbjerget, og meget i helhedsplanen faldt ham for brystet.

"Jeg syntes, helhedsplanen indeholdt nogle forfærdelig forslag omkring det på selve bjerget," fortæller han til UgeBladet, og peger på forslag som selfieudsigtsposter, udsigtskasser og solsofaer, som i hans optik ikke hører hjemme på Himmelbjerget, hverken i forhold til historien om demokratiets vugge og Blichers folkemøder, eller ud fra en betragtning om, at tårnet vender mod nord og er vindomsust.

"Derfor skrev jeg en håndfuld kritiske læserbreve. Op til borgermødet om udviklingen af Himmelbjerget i foråret samlede jeg dem som et indlæg, for nu havde jeg været omkring så mange forhold og sat mig grundigt ind i tingene. Så synes jeg også godt, jeg kunne prøve at bidrage med et konstruktivt forslag."

Respekt for bjerget

I Frede Johannesens forslag kan man sagtens forene nyt og gammelt, blot man gør det i respekt for naturen og historien på bjerget.

"Jeg synes ikke, det ene udelukker det andet. Man kan godt gøre begge ting. Man kan godt bygge noget nyt og samtidig holde historien og naturlandskabet i hævd. Himmelbjerget er et erindringssted, hvor fortælling om stedet bør være det centrale, og ja, jeg synes ligesom flere andre, at det er vigtigt, at udtrykket ikke ændres," understreger han og uddyber:

"Det er jo det guldalderlandskab der er her, som inspirerede Blicher til folkemøderne. Himmelbjerget med den storslåede natur og udsigt. Det var det, han valgte som baggrund for sine folkemøder."

Publiceret 16 September 2019 17:00