Så vender vi kajakken: Veteraner fik nyt livsmod i Grønland

Robert Mortensen fra Ry og Brian Lousdal fra Skovby var tovholdere på Grønlands-ekspedition for veteraner

Af
Claus Sonne

En over 300 km lang og hård kajakekspedition i det afsidesliggende Østgrønland. Det er, hvad 17 krigsveteraner inklusiv resursepersoner i august gennemførte i regi af foreningen 'Veterans In Motion'.

Leder af ekspeditionen var Robert Mortensen fra Ry, tidligere medlem af Sirus-patruljen og tilknyttet Danmarks Idrætsforbunds såkaldte Soldaterprojekt. Også Brian Lousdal fra Skovby var med. Han er bandagist og aktiv i Veterans in Motion.

Af de 12 veteraner i ekspeditionen har 10 en PTSD-diagnose udløst af ophold i krigszoner og 2 deltagere var fysisk skadet efter at have trådt på en IED ( engelsk for 'improvised eksplosive devise'). Turen skulle belyse, om 14 dages ophold i ekstrem natur og i en gruppe kunne flytte veteranerne positivt. Svaret er ja.

Se flere fotos fra turen her. Alle fotos er taget af Brian Mouritsen:

"Der er et kæmpe behov for hjælp til veteraner med PTSD," konstaterer Brian Lousdal og suppleres af Robert Mortensen:

"For PTSD-ramte er det sociale ofte det område, hvor de har det sværest. Det er derfor man nogle gange ser veteraner med PSTD isolere sig fra omgivelserne. Men vores tur i Grønland udfordrer myten om, at PTSD-ramte ikke kan være meget tæt sammen med andre mennesker i længere tid. De arbejdede rigtig godt sammen, specielt til slut, hvor de i teroein egentligt burde få mental mælkesyre. Jeg vil faktisk vove den påstand, at jeg har været på ekspeditioner med ”raske”, hvor der har været større gnidninger, end vi oplevede nu her," siger han.

Tryghed gav bedre søvn

En af de ting, Robert Mortensen og Brian Lousdal noterede sig under ekspeditionen, var, at de PTSD-ramte sov væsentlig bedre end normalt. Det kom bag på flere af deltagerne.

"Hver gang, vi slog lejr, havde vi en mand på vagt med en riffel, også om natten, så vi ikke blev overrasket af en isbjørn. Det gav ro om natten," fortæller Robert Mortensen og tilføjer:

"Samtidig oplevede vi også, at hvis en havde behov for kortvarigt at trække sig fra gruppen, så blev det mødt med accept af de øvrige, fordi de kunne genkende sig selv i situationen. Det gav rum for, at den enkelte ikke følte sig 'forkert', men faktisk turde lytte til sig selv."

For at komme med på ekspeditionen skulle veteranerne skrive en motiveret ansøgning og fortælle, hvad de hver især kunne bidrage med, og hvad de mente, du ville få ud af at deltage i projektet. Derefter blevet holdet sat, og så stod den ellers på forberedelser rundt om i Danmark, blandt andet for at blive fortrolig med de kajakker, der var omdrejningspunktet i ekspeditionen.

Vores håb er, at deltagerne i ekspeditionen opretholder netværket, fordi de nu har set, at de rent faktisk godt kan fungere i en social sammenhæng

Men selv om forberedelser havde været endog meget grundige, så vil det i et ekstremt miljø være elementer, der overrasker.

"Vi sidder i en lejr, da der pludselig kommer en voldsom lyd, der lyder som et mortérnedslag. Folk farer sammen, men det viser sig at være isbræ, der kælver," fortæller Brian Lousdal og konstaterer, at Robert Mortensens to år i Sirius-patruljen og medfølgende ekspertise var afgørende for, at ekspeditionen kunne gennemføres.

Hjemme - og hvad så?

Konklusionen på ekspeditionen er altså, at man kan rykke ved PTSD-veteraners liv. Men veteranerne kan af gode grunde ikke opholde sig på Grønland eller lignende steder permanent. Spørgsmålet er så, hvad der sker med dem.

Hver gang, vi slog lejr, havde vi en mand på vagt med en riffel, også om natten, så vi ikke blev overrasket af en isbjørn. Det gav ro om natten

"Vores håb er, at deltagerne i ekspeditionen opretholder netværket, fordi de nu har set, at de rent faktisk godt kan fungere i en social sammenhæng," siger Brian Lousdal og fortæller, at Veterans In Motion er på jagt efter en halv mio. kr., der skal bruges til at lave en dokumentarfilm om ekspeditionen.

"Vi havde en dokumentarist med på turen, og han er kommet hjem med nogle stærke historier, som er ekstremt vigtige at fortælle i forhold til veteranerne. Så vi håber meget, at vi kan finde penge til at få filmet klippet. Det ville være virkelig ærgerligt, hvis ikke vi får fortalt historien og forhåbentlig får åbnet politikernes øjne for, at der skal mere hjælp til i forhold til vores veteraner."

Publiceret 13 September 2019 11:30