Folk med autisme kan være vejen frem for at afhjælpe it-branchens rekrutteringsproblemer. Andreas Baastrup (th) har infantil autisme og er nu blevet ansat i it-virksomheden, Team.blue. Her har han tilknyttet en fast sparringspartner, Mads Hegelund, der blandt andet hjælper med at skabe trygge rammer for Andreas. Pressefoto

Folk med autisme kan være vejen frem for at afhjælpe it-branchens rekrutteringsproblemer. Andreas Baastrup (th) har infantil autisme og er nu blevet ansat i it-virksomheden, Team.blue. Her har han tilknyttet en fast sparringspartner, Mads Hegelund, der blandt andet hjælper med at skabe trygge rammer for Andreas. Pressefoto

It-virksomhed ansætter unge med autisme

Unge med autisme kan være være med til at løse it-branchens udfordringer med at finde arbejdskraft

Skanderborg Omkring én procent af den danske befolkning har autisme. Det tal svarer til små 60.000 danskere.

En stor del af dem har ingen kontakt med arbejdsmarkedet. Faktisk anslås det, at ni ud af ti med autisme står udenfor arbejdsmarkedet.

Men nu er flere virksomheder begyndt at få øjnene op for deres kompetencer.

Med den rette oplæring kan personer med autisme nemlig være en stærk ressource og være med til at løse it-branchens udfordringer med manglende arbejdskraft. Den erfaring har de blandt høstet hos it-virksomheden Team.blue i Skanderborg, der er et af Danmarks største hostingselskaber. Her har man stor succes med at ansætte unge med autisme.

Unikke kompetencer

Hos Team.blue kender man også til kampen om talenterne, men her har man valgt at tænke ud af boksen, når det gælder rekruttering. Blandt andet har de ansat unge med autisme og aspergers.

En af dem er Andreas Baastrup, en ung mand med infantil autisme. Gennem Kompetencecenter Skanderborg kom han i virksomhedspraktik hos Team.blue, hvor og på den måde fik virksomheden et indblik i, hvordan hans kompetencer kunne være med til at løfte opgaverne.

"Vi har lagt stor vægt på at skabe et forløb med trygge rammer og kolleger, han kunne læne sig op ad. Til gengæld har vi fået en dygtig medarbejder med nogle ret unikke kompetencer. Blandt andet kan han jo virkelig fordybe sig i software – også selvom det handler om gentagende processer, hvor andre har stor risiko for at miste koncentrationen og begå fejl. Hos os ser vi det som en win-win," konstaterer Stefan Rosenlund, der er direktør hos Team.blue.

Automatisering og detaljer

Folk med autisme er ofte meget dygtige til at fokusere på detaljer, løse rutineprægede opgaver og finde fejl i systemer. Det betyder også, at mange af dem er interessante for IT-virksomhederne, som mangler arbejdskraft. Hos team.blue har man gennem forløbet fundet en niche, som er skræddersyet til Andreas. "Andreas arbejder i vores Windows-team, hvor han har tilkoblet en fast sparringspartner. Han arbejder med at automatisere processer, så han er faktisk med til at gøre arbejdet nemmere for vores resterende medarbejdere," fortæller Stefan Rosenlund.

Gå nye veje

Rekrutteringsforsker ved Konsulenthuset Ballisager mener generelt, at it-virksomheder skal tænke i helt nye baner, når de skal ansætte.

"Der forekommer rigtig megen vanetænkning, når det kommer til rekruttering af nye medarbejdere. Fokus er typisk på at forudse, hvem der bliver den bedste medarbejder på den anden side af ansættelsesprocessen. Men med den logik glemmer man let, hvor meget et godt onboardingforløb, sparring og eventuelt lidt videreuddannelse kan gøre," fortæller Kathrine Solgaard Sørensen, og uddyber:

"I brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft, er det ikke en bæredygtig løsning, at virksomhederne kæmper om de samme få medarbejdere. Hvis virksomhederne tænker bredere og investerer mere i oplæring, bliver der også langt flere potentielle kandidater. Men det kræver, at man ikke kun tænker udvælgelse, men også udvikling af de medarbejdere, man har brug for."

bo

Publiceret 13 September 2019 19:30