For et år siden besluttede Stine, at det var slut med at købe nyt tøj. I dag er hun selvstændig med et unikt tøjdesign baseret på brugt sengetøj. Foto: Grethe Bo Madsen

For et år siden besluttede Stine, at det var slut med at købe nyt tøj. I dag er hun selvstændig med et unikt tøjdesign baseret på brugt sengetøj. Foto: Grethe Bo Madsen

Genbrugsdesigner:

Stine syr nyt tøj af dine gamle lagner

Stine Højland fra Skanderborg har sagt sit job op og er sprunget ud som selvstændig med egen systue i iværksætter-firmaet Atter

Af
Grethe Bo Madsen

skanderborg Selvfølgelig syr man da sit tøj selv, hvis man hedder Stine Højland, og ikke nok med det, så giver man da også sig selv den udfordring, at det stof, tøjet sys af, skal være bæredygtigt.

Det er imod mine principper at købe nyt, så det gælder selvfølgelig også i forhold til at købe stof. Så derfor begyndte jeg at se mig om efter et alternativ

Modigt, men med masser af gå på mod og lige så mange sommerfugle i maven sagde Stine før sommerferien sit job op.

Det, der begyndte for et års tid siden som et personligt bæredygtighedsprojekt, er nu vokset i omfang til noget, der forhåbentlig er sikkert nok til at blive fundamentet under den lille en-kvindes bæredygtige iværksættervirksomhed, Atter.

Stines designs er enkle, stilfulde og helt unikke. Foto: Grethe Bo Madsen

Stines designs er enkle, stilfulde og helt unikke. Foto: Grethe Bo Madsen

Aldrig mere nyt tøj

"Jeg besluttede for et siden, da jeg gik på barsel med mit tredje barn, at jeg ikke mere ville købe nyt tøj. Jeg har altid købt meget genbrugstøj, men nu gav jeg så mig selv et ekstra benspænd ved at beslutte, at ikke nok med, jeg nu vil sy alt mit tøj selv, så skal det også være skabt af et genbrugsmateriale," fortæller hun.

"Det er imod mine principper at købe nyt, så det gælder selvfølgelig også i forhold til at købe stof. Så derfor begyndte jeg at se mig om efter et alternativ."

Alternativet endte med at blive brugt sengetøj.

"Den ide har vist sig at være rigtig fin. Jeg går også op i mode og vil gerne se smart ud. Der ligger rigtig meget sengetøj på hylderne i genbrugsbutikker, og der er utroligt mange forskellige og spændende designs, så det er den genbrugsressource, jeg har besluttet mig for at fokusere på."

Og allerede nu er der kommet en række enkle og stilfulde designs ud af sengetøjet.

Stine finder det brugte sengetøj og legnerne i genbrugsbutikker. Derfor er hendes tøj helt unik. Foto: Grethe Bo Madsen

Stine finder det brugte sengetøj og legnerne i genbrugsbutikker. Derfor er hendes tøj helt unik. Foto: Grethe Bo Madsen

Nødt til at nytænke

"Jeg går også op i mode og vil også gerne se smart ud, så jeg følger med i nye trends og suger til mig. Min kreativitet bliver udviklet, når jeg tvinger mig selv til at tænke i nye baner. Da jeg syede de første sæt, var det ikke meningen, at jeg ville sælge dem, men jeg fik så mange positive henvendelser, at jeg til sidste besluttede, at det er den vej, jeg skal gå. Også for at inspirere andre. For mig er der gået sport i at få folk til at se mulighederne i bæredygtigt design," understreger hun.

I øjeblikket hænger de flotte designs på bøjlestængerne hjemme hos Stine på Banegårdsvej, men inden længe vil de også være at finde hos butikken Fleabies i Aarhus, der har specialiseret sig i vintage-tøj og genbrugsinteriør, samt hos Værdicentralen på Danmarksvej 11 i Skanderborg.

"Jeg vil gerne påvirke folk og gøre dem mere bevidst om, hvad de selv kan gøre for at redde vores jord. Vi har jo allesammen et ansvar for at gøre en indsats et eller andet sted. Det her er mit bidrag. Alt tøjet fra Atter er håndlavet af genbrugsressourcer, fremstillet under ordentlige forhold og er ikke transporteret flere tusinde kilometer. Og så er hvert stykke tøj unikt."

Fakta

Se Stine Højlands designs på A T T E R (@atter.wearyourlinnen). Du kan også kontakte Stine Højlands systue på Banegårdsvej i Skanderborg på tlf. 2829 9762.

Publiceret 12 September 2019 17:30