Skanderborg falde to pladser ned til en 11. plads i DI's måling af erhvervsklimaet. Kommunen er dog stadig den mest erhvervsvenlige i Østjyalland. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Skanderborg falde to pladser ned til en 11. plads i DI's måling af erhvervsklimaet. Kommunen er dog stadig den mest erhvervsvenlige i Østjyalland. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Øv: Skanderborg rykker ud af Top-10

Et fabelagtigt godt image og virksomheder, der vil anbefale andre at rykke til kommunen er ikke nok til at forhindre Skanderborg i at rykke ned ad ranglisten i måling af kommunernes erhvervsklima

Af
Grethe Bo Madsen

Erhvervsklima "Øv!" Lyder den helt korte kommentar fra ErvhervSkanderborg, til Dansk Industri's (DI) netop offentliggjorte rangliste over landets kommuner målt på erhvervsvenlighed.

Her er virksomhederne overordnet så glade for at være i Skanderborg, at de gerne vil lokke flere til. Det er et sundhedstegn fra en grundlæggende rigtig god erhvervskommune

Anders Strange, formand DI Østjylland

Det er 10. gang DI har taget temperaturen på det danske erhvervsklima, og Skanderborg har ligget lunere i svinget, end kommunen gør i år. Fra at tage bronzemedalje i erhvervsvenlighed med en 3. plads i både 2015 og 2016 røg Skanderborg ned på en 8. plads i 2017, en 9. plads i 2018 og er nu endt på en 11. plads i år.

Stadig bedst i Østjylland

Selvom Skanderborg med den placering stadig er den mest erhvervsvenlige kommune i Østjylland, så er faldet paradoksalt, da virksomhederne selv vurderer Skanderborgs erhvervsvenlighed højt.

Hele 85 procent af virksomhederne, der har deltaget i undersøgelsen, vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i Skanderborg Kommune. Det er landets næsthøjeste andel.

Samtidig er Skanderborgs indsats for at tiltrække nye virksomheder og borgere til kommunen blandt landets absolut bedste, kun overgået af en enkelt kommune.

"Hvor mange virksomheder, der vil anbefale andre at etablere sig i kommunen, er en meget god målestok for, hvad virksomhederne taler om, når de mødes, og her er virksomhederne overordnet så glade for at være i Skanderborg, at de gerne vil lokke flere til. Det er et sundhedstegn fra en grundlæggende rigtig god erhvervskommune," konstaterer Anders Strange, formand for DI Østjylland.

Borgmester Frands Fischer hæfter sig især ved, at Skanderborg ligger helt i top i forhold til andelen af erhvervsledere, der anbefaler andre at drive virksomhed i kommunen. Pressefoto

Borgmester Frands Fischer hæfter sig især ved, at Skanderborg ligger helt i top i forhold til andelen af erhvervsledere, der anbefaler andre at drive virksomhed i kommunen. Pressefoto

Kommunal sagsbehandling styrtdykker til 55. plads

DI's måling af erhvervsklimaet tager udgangpunkt i 10 kriterier og der, hvor det for alvor går galt for Skanderborg, er i kategorien 'Kommunal sagsbehandling'. Her indtog kommunen sidste år en 7. plads, mens placeringen i år er styrtdykket til en plads som nummer 55.

DI's analyse får dog ikke Skanderborgs borgmester, Frands Fischer (S) til at sove dårligt i nat.

"Jeg hæfter mig ved, at vi stadig er den bedst placerede østjyske kommune. Jeg synes også, det er værd at bemærke, at andelen af erhvervsledere, der anbefaler andre at drive virksomhed i kommunen er helt i top. Det er, hvis vi skærer det ned til et enkelt punkt, nok det vigtigste. At så stor en andel er gode ambassadører for Skanderborg, er vel den bedste anbefaling, vi kan få," mener han.

Virksomhederne har førsteprioritet

Den dårlige placering i forhold til den kommunale sagsbehandling er ifølge borgmesteren ikke nødvendigvis et udtryk for, at det står dårligt til.

Vi ved, at der er hård kamp om placeringerne i top 10. Skanderborg Kommune har forudsætningerne for at gå efter en topplacering, og vi har sat mange gode initiativer i gang

Morten Kohsel, formand ErhvervSkanderborg

"Det er svært at gennemskue, præcis hvad målingen af det kriterie er sammensat af. Vi har politisk valgt i Skanderborg at prioritere henvendelser fra erhvervslivet. Får vi en henvendelse fra en virksomhed, så skal den kunne komme til lige med det samme. Men slår man sagsbehandlingstiderne generelt op i Skanderborg Kommune, så ser der skidt ud. Så det handler altså om, hvilke ting, man har set på," forklarer Frands Fischer.

"Men der er også nogle forhold, hvor vi kan gøre det bedre, og jeg har allerede været i dialog med Erhverv Skanderborg og foreslået, at vi sammen skal dykke ned i det."

Benhård konkurrence i toppen

Formand for ErhvervSkanderborg, Morten Kohsel, er også fortrøstningsfuld.

"Vi ved, at der er hård kamp om placeringerne i top 10. Skanderborg Kommune har forudsætningerne for at gå efter en topplacering, og vi har sat mange gode initiativer i gang. Det har ikke helt været nok til at fastholde eller forbedre placeringen, og det er ærgerligt. Selvom det grundlæggende er vores opfattelse, at samarbejdet fungerer godt, giver det naturligvis stof til eftertanke, siger formanden.

Publiceret 10 September 2019 16:35