Jakob Hjort fra Skanderborg og Marie Vogensen fra Hørning er flittige brugere af socialpsykiatriens musikværksted i Hørning. De er med i bandet Rock Socks, der fredag spiller ved kunst og musikfestivalen Skør med Ry. Foto: Grethe Bo Madsen

Jakob Hjort fra Skanderborg og Marie Vogensen fra Hørning er flittige brugere af socialpsykiatriens musikværksted i Hørning. De er med i bandet Rock Socks, der fredag spiller ved kunst og musikfestivalen Skør med Ry. Foto: Grethe Bo Madsen

Ikke bare peddigrør:

Festival giver mening og livsglæde

30 brugere af socialpsykiatriens aktivitetstilbud står bag den store musik og kunstfestival 'Skør med Ry'. På fredag går det løs ved Ry by Night

Af
Grethe Bo Madsen

festival "Jeg kæmper med angst, og festivalen trigger min angst rigtig meget. Faktisk har jeg gået i terapi to måneder for at blive klar til at fyre den af på fredag. Men angsten skal ikke bestemme, hvad jeg skal. Jeg skal spille musik på den festival, og det bliver fedt."

Marie Vogensen er en af de godt 30 brugere af socialpsykiatriens aktivitetestilbud i Skanderborg Kommune, der gennem den seneste tid har knoklet på for at stable kunst og musikfestivalen Skør med Ry på benene.

Faktisk har jeg gået i terapi to måneder for at blive klar til at fyre den af på fredag. Men angsten skal ikke bestemme, hvad jeg skal

Marie Vogensen

Festivalen løber af stablen på fredag, og lige nu er Marie sammen med Jakob Hjort fra Skanderborg ved at finpudse de numre, de som del af bandet Rock Socks skal optræde med ved festivalen.

"Vi deltager i festivalen for at gøre opmærksom på socialpsykiatrien. Vise, at vi er her, og at vi kan noget. Vi er ikke psykisk syge, der sidder og banker hovedet ind i væggen som nogle faktisk tror. Vi kan faktisk bidrage med noget, hvis rammerne er der. Det betyder meget for os, at blive mødt som mennesker og ikke som vores diagnoser," forklarer de om baggrunden for, at de har valgt at tage aktivt del i festivalen.

Vigtigt at skulle noget

Ud over at spille i bandet er Marie også med i den styregruppe, der gennem næsten halvandet år har arbejdet med at forme festivalen, der ud over musik også byder på kunst, dukketeater, digte og standup.

"Det er så vigtigt for os at have noget at komme afsted til. Hvis ikke musikken var der for mig, ville jeg slet ikke komme ud af døren. Og det er vigtigt, at jeg kommer ud ad døren og lever mit liv," understreger Marie.

Det nikker Jakob genkendende til.

"Jeg er også nervøs for, hvordan det kommer til at gå, selvom man måske ikke kan se det på mig. Men jeg synes jo samtidig, at det er sjovt at spille musik. Musikken betyder rigtig meget for mig. Den giver mig en masse. Ud over at spille guitar, så skriver jeg også mine egne sange. Jeg har blandt andet skrevet den heppesang, som Skanderborg Håndbold brugte for nogle år siden. de numre, vi optræder med på fredag er dog kopinumre af andres sange," fortæller han.

Ideen til festivalen Skør med Ry opstod for over halvandet år siden, da en af brugerne af aktivitetstilbuddene selv arrangerede en kunstudstilling med egne og andre brugeres kunstværker på Hørning Bibliotek.

Bedre liv gennem fællesskabet

"Der var kunstværker, nogle digte og musik. Brugerne arrangerede det hele selv og det gik over al forventning. De var enige om, at det skulle de prøve igen, og det er den ide, der nu er spiret og blevet til Skør med Ry," fortæller socialpædagog Annette Jacobsen, der er tilknyttet socialpsykiatrien.

"Det, der er det fantastisk ved det her forløb, er, at brugerne har holdt fast i den gejst og energi, som de havde til at begynde med. Psykisk sårbare mennesker har ofte svært ved at fastholde sig selv i et langt forløb. Det er lykkedes her," konstaterer hun.

"Vi har undervejs talt meget om, hvad kunst og kultur kan bidrage med i psykiatrien. At psykisk sårbare i dag tages seriøst og ikke bare skal spises af med at flette peddigrør som i 1970'erne. Omvendt har vi også talt om, hvad psykiatrien kan bidrage med i kunsten og kulturen. Meget forskning vidner jo om, at vejen til et bedre liv går gennem det fælles tredje - noget man interesseres sig for sammen med andre. det synes jeg, at Skør med Ry er et godt eksempel på."

Publiceret 28 August 2019 11:30