Haurumhus ved rejsegildet for knap et år siden. Nu er byggeriet færdigt og debattøren undrer sig over, at bagsiden ikke er beklædt med mursten. Foto: Claus Sonne

Haurumhus ved rejsegildet for knap et år siden. Nu er byggeriet færdigt og debattøren undrer sig over, at bagsiden ikke er beklædt med mursten. Foto: Claus Sonne

Kulissebyggeri: Frustration og "forgrimningen" af Skanderborg

Af
Inge Frandsen

Kristiansbakken 26

Skanderborg

Den sidst tilkomne bygning på Adelgade er Haurumhus på hjørnet af Adelgade og Asylgade. Facaden er med pæne mursten og tilført nogle stenvariationer, så udtrykket ikke er helt almindeligt. Stor var derfor min overraskelse, da jeg så bagsiden af bygningen, som kun bestod af grå kedelig beton.

Hvordan i alverden kan man som bygherre komme i tanker om at bygge sådan? Var der ikke råd til sten på bagsiden, eller er man bare lige glad med, hvordan bygningen som helhed ser ud?

Hvor kunne jeg dog ønske, at der stadigvæk fandtes en stadsarkitekt, der havde mulighed for at kunne gøre indsigelser mod visse byggerier, således der også i fremtiden findes bygninger i Skanderborg med en vis arkitektonisk værdi. Ser man generelt på nybyggerierne på Adelgade, så er der godt nok ikke meget at glæde sig over.

Grimt og uopfindsomt

Det værste eksempel er næsten den dobbelte rødstensbygning midt på Adelgade med vinduer så små, at man må undre sig over, at lyskravene til rummene har kunnet blive opfyldt. Grimmere og mere uopfindsomt kan man næsten ikke finde.

Ellers skulle man tro, at arkitekterne i dag har indgået en aftale med gardinforretningerne, for alle de nyeste bygninger har stort set vinduer ned til gulvet i alle rum. Har man en fantastisk udsigt, og er man ugenert for indblik, så giver det mening, ellers ikke.

Arkitekterne burde tage sig en tur rundt til de bygninger, de har tegnet og se, hvor mange plisségardiner, som kan trækkes op nedefra, eller lamelgardiner, der er monteret, for at man slipper for indkig. Så ville de måske overveje, at det ikke er nok, at bygningen ser smart ud på tegningen, men at det også skal fungere for de mennesker, der skal bo der.

Høje vinduer...hvorfor?

Hvad er der ved at have vinduer ned til gulvet ud til en trafikeret befærdet gade, hvor alle kan kigge ind til én, og som derudover besværliggør ens indretning?

De nye ungdomsboliger på Krøjer Kielbergs Vej med en kedelig facade ud mod Jernbanevej, den sorte ”Ka´ba” på Asylgade, hvornår kommer der noget smukt og arkitektonisk værdifuldt nede i byen, som man kan glæde sig over?

Heldigvis har der været en undtagelse i Skanderborg. Ombygningen af blokkene i Højvangen er virkelig vellykket, og det har i den grad højnet kvarteret. Jeg glæder mig over det, hver gang jeg kører forbi.

Publiceret 26 August 2019 17:00